Sindikat Brčko: Troškovi tužbe za neisplaćeni topli obrok oko 400 KM

Sindikat Brčko distrikta objavio je dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje tužbe u postupku za sve radnike javne uprave koji žele tužiti poslodavca za neisplaćeni topli obrok od početka ove godine.

Predsjednik Sindikata Igor Babić podsjetio je na odluku predsjedništva od prošlog mjeseca da podrže sve zaposlene u javnoj upravi distrikta koji žele da im se retraoktivno isplati naknada za topli obrok, a koja je po Zakonu o radu obavezna od 1.1.2021. godine.

- Reklama -

Od dokumentacije, svi zainteresovani trebaju dostaviti platne liste od 1.1.2020. godine do 01.10.2021. godine, dokaz o zasnovanom radnom odnosu kao i lične podatke neophodne za podizanje tužbe, rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, predviđene radnje u toku postupka su podnošenje tužbe, plaćanje sudskih taksi, naknada za vještačenje i presudu te pristup pripremnom i glavnom ročištu.

„Ukupni troškovi za podizanje tužbe iznose oko 400 KM, s tim što u slučaju negativne sudske odluke treba dodati još i plaćanje takse na žalbu u visini od 200 KM,“ dodao je Babić.

On je najavio da će dio troškova koji se odnose na pravnog zastupnika u ovim sporovima za članove sindikata snositi ta organizacija.

Advokat Srđan Marjanović rekao je da su svi zaposleni u javnoj upravi distrikta u diskrimisanom položaju u odnosu na radnike u privatnom sektoru i javnim preduzećima distrikta budući da nisu imali pravo na naknadu za topli obrok.

„Pozivamo sve članove da se jave u sindikat i da nažalost sudskim putem ostvare svoje pravo, budući da poslodavac ne priznaje dobrovoljno zaposlenima vlade pravo na dnevnu naknadu za topli obrok“, rekao je Marjanović.

Kako je prethodno najavljeno, sa svakim zainteresovanim radnikom koji želi ući u proces obaviće se razgovor pojedinačno, a za sve one koji nisu članovi Sindikata Brčko distrikta, a žele da se priključe tužbi, sve potrebne informacije mogu dobiti u sjedištu ove organizacije.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime