Simpozijum radionac “Sava”: Brčko kao regionalni centar slikarstva

Brčko je već 18 godina stjecište akademskih slikara sa prostora bivše Jugoslavije. Bardovi poput Milomira Miše Vemića, Džemaila Silajdžića i Dragana Bartule, samo su neki od učesnika Međunarodne slikarske simpozijum radionice, “Sava”, koja kroz strogu selekciju, otvara vrata onim najboljim među najboljim.

Slikarska simpozijum radionica “Sava” u Brčkom, mjesto je gdje se u eri hiperprodukcije čuvaju i njeguju realane i stvarne slikarske vrijednosti.

– Kako se organizuje izložba kolinje, kako se štampaju katalozi, kako se poštuju umetnici. Apsolutno jedan savršen primjer, kako bi trebalo. Čak bi umjetnici mogli da uzmu likovnu koloniju, ovaj simpozijum u Brčko da bude jedna nivo, ispod koga ozbiljni umjetnici, zaista ne bi trebali da idu – kaže Dragan Bartula, akademski slikar iz Loznice.

Istoričari umjetnosti, poput Sonje Petrović Jagić, navode da se kroz akademsko-profesionalni odnos prema umjetnosti Brčko afirmiše kao regionlani centar.

– Sjajan odabir mladih umjetnika s jedne strane, s druge strane umjetnika srednje i starije generacije, koji su napravili sjajna umjetnička dijela, koja krase ovu galeriju i mislim da je kolonija Brčko, jedna od najznačajnijih kolonija u regionu – poručila je Sonja Petrović Jagić, istoričar umjetnosti iz Šapca.

Galerija Brčko, dobila je dva centralna prostora u gradu na obali Save. S ciljem razvoja i utmeljenja lokalne i regionalne svijesti o kulturi.

– Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške lokalne zajednice, odnosno vlade Brčko distirkta, pod čijim okriljem funkcioniše, kako samo galerija, tako sam ovaj likovni simpzijum, koji je dobio nazvi po rijeci Savi – napominje Sonja Đurović, kustos Gradske galerije Brčko.

Fundus Umjetničke galerije Brčko, raspolaže sa više od hiljadu radova akdemskih slikara sa prostora bivše Jugoslavije. A ovogodišnja kolonija “Sava”, u Brčkom, okupila je umjetnike iz Republike Srpske i FBiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime