spot_img
spot_img

Šetnjom do zdravlja: Sutra će u Brčkom biti obilježen Svjetski dan dijabetesa

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH obilježit će Svjetski dan dijabetesa 14.11.2023. godine. Svjetski dan dijabetesa (WDD) su 1991. godine ustanovili IDF i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalacije zdravstvene prijetnje koju predstavlja dijabetes.

Svjetski dan dijabetesa postao je službeni dan Ujedinjenih nacija 2006. godine donošenjem Rezolucije Ujedinjenih nacija 61/225. Obilježava se svake godine 14. novembra, na rođendan Sir Fredericka Bantinga, koji je zajedno sa Charlesom Bestom otkrio inzulin 1922. godine.

Svjetski dan dijabetesa ćemo obilježiti besplatnim mjerenjem nivoa šećera u krvi, mjerenjem krvnog pritiska, testa za određivanje rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 uz stručne savjete i edukativni materijal za sve građane Brčko distrikta koje će trajati u periodu od 10 do 12:30 na Trgu Mladih.

Preventivni pregledi će se obavljati i u prostorijama udruženja (ul.R.Dž.Čauševića 30) i u prostorijama JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko.

12:30 – 13:00 na Trgu Mladih odvijaće se registracija učesnika za polučasovnu šetnju, čiji je udruženje Ambasador za Bosnu i Hercegovinu od strane globalne organizacije za dijabetesnu šetnju. Tradicionalna šetnja “Šetnjom do zdravlja” koja ima za cilj podizanje svijesti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti će startovati sa Trga Mladih u 13:00 časova i koja će se kretati do Omladinskog centra.

Potom od 13:30h u Omladinskom centru će se održati Panel diskusija na kojoj će učestvovati : Prim. dr Mirjana Todorović endokrinolog, Prof.dr Senada Selmanović spec. porodične/obiteljske medicine i profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli i naš predsjednik Đorđe Vuković koji će predstaviti naše istraživanje o uticaju CGM Sistema na zdravlje osoba sa dijabetesom tipa 1. Nakon panela za sve prisutne smo omogućili besplatno mjerenje vitamin i minerala u organizmu, šećera u krvi i krvnog pritiska.

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img