spot_img
spot_img

Seniorke i kadetkinje KK Lavovi na međunarodnoj sceni u sezoni 2023-2024.

spot_img
spot_img

Nakon prethodne sezone u kojoj su košarkašice KK Lavovi Brčko po prvi put zaigrale na međunarodnoj sceni u okviru WABA lige, sezona pred nama donosi nam novi nastup KK Lavovi Brčko na međunarodnoj sceni, i to sa dvije selekcije.

Seniorska selekcija KK Lavovi nakon osvajanja trećeg mjesta u Prvenstvu Bosne i Hercegovine u sezoni 2022-2023. ostvarila je plasman na međunarodnu scenu drugu godinu u nizu, dok je kadetska selekcija nakon sjajnih rezultata na domaćoj sceni, takođe, ostvarila plasman u WABA ligu, gdje će imati priliku da se nadmeće sa najkvalitetnijim ekipa iz zemalja okruženja.

Na sjednici Skupštine WABA lige u Slavonskom Brodu koja je održana krajem prošlog mjeseca žrijebane su grupe za sezonu 2023-2024, a voljom žrijeba seniorska selekcija KK Lavovi Brčko za protivnike u okviru grupe A za protivnike je dobila ekipe: Ubi Grac (Austrija), Plamen Požega (Hrvatska), Partizan Beograd (Srbija), Cinkarna Celje (Slovenija) i Orlovi Banja Luka (BiH).

U prvoj utakmici brčanske Lavice 4. oktobra dočekuju ekipu Ubi Grac iz Austrije, dok će posljednje, 10. kolo u okviru grupne faze takmičenja odigrati 20. decembra, takođe, na domaćem terenu u dvorani Tehničke škole u Brčkom protiv ekipe Plamen Požega.

Nakon toga u drugoj fazi takmičenja formira se Superliga u koju ulaze po četiri najbolja kluba iz svake od dvije grupe, uz prenošenje međusobnih rezultata, dok će se sezona zaključiti završnom trećom fazom, odnosno Final-Four turnirom na koji će se plasirati četiri najbolja tima iz Superlige.

Kada su i pitanju kadetkinje KK Lavovi Brčko, nakon više nego uspješnih rezultata na domaćoj sceni u prethodnim sezonama, takmičarska sezona 2023-2024 donosi iskorak u vidu nastupa u kadetskoj WABA ligi i priliku za nadmetanje sa najboljim klubovima regiona. Voljom žrijeba odlučeno je da u grupi A pored mladih košarkašica KK Lavovi bude i pet ekipa iz Slovenije: Cinkarna Celje, Ježica, Triglav, Janina i Akson Ilirija, te tri ekipe iz Hrvatske: Trešnjevka 2009, Zagreb i FSV Rijeka.

Prva faza takmičenja za košarkašice Lavova podrazumjeva tri WABA balona, a prvi je na rasporedu od 10-12. novembra ove godine u Rijeci (Hrvatska). Nakon toga, slijedi drugi balon od 15-17. decembra ove godine u Zagrebu (Hrvatska), te posljedni balon u Kranju (Slovenija) od 26-28. januara naredne godine.

Kadetkinje KK Lavovi odigraće ukupno osam međunarodnih utakmica i pokušati ostvariti plasman među četiri najbolje ekipe u svojoj grupi, što bi im omogućilo plasman u drugi dio takmičenja U17 WABA lige za sezonu 2023-2024.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img