spot_img
spot_img

Šef Policije Goran Pisić boravio u studijskoj posjeti u Republici Francuskoj

spot_img
spot_img

U okviru projekta „Unaprijeđenje policijske saradnje i koordinacije između agencija u BiH“, pod pokroviteljstvom Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini i uz podršku Ambasade Francuske u BiH šef Policije Goran Pisić je zajedno sa rukovodiocima Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS-a, MUP-a F BiH i Granične policije BiH u vremenu od 19. do 21.juna 2023.godine učestvovao u studijskoj posjeti Republici Francuskoj.

Tokom studijske posjete šef Policije je zajedno sa ostalim rukovodiocima policijskih agencija iz BIH posjetio SR Mol Direkciju za saradnju unutrašnjih poslova, Direkciju za evropske i međunarodne poslove Francuske, Nacionalnu žandarmeriju, Ministarstvo pravde, Opštu policiju i Direkciju žandarmeriju za informatičke i komunikacione sisteme, te različite centralne kancelarije (OCLDI, borba protiv kriminala u kretanju- OFAST, borba protiv trgovine drogom-OLTIM, borba protiv ilegalnih migracija).

Saradnja u provođenju zakona, borba protiv svih zločina i pravovremena razmjena podataka ključni su za sigurnost građana širom Evrope. Cilj posjete bio je unaprijeđenje ove saradnje i dalje jačanje kapaciteta LEA u BiH u međusobnoj koordinaciji i operativnosti više policijskih agencija, strateško i taktičko planiranje, poslovima koji se tiču EU i međunarodnih stvari kao i migracijama, kako bi se upoznali sa najboljim standardima država članica EU. Tokom posjete, rukovodioci policijskih agencija iz BiH su bili u mogućnosti da saznaju više o najboljim praksama i operativnom radu nacionalnih službi, kao i o saradnji u EU i zemljama koje nisu članice EU koristeći EMPACT, JITS i druge alate. Takođe, upoznati su sa sigurnosnim prijetnjama i trendovima u organizovanom kriminalu, ilegalnim migracijama i sigurnoj razmjeni informacija putem proaktivnih istraga.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img