spot_img
spot_img

Шеф Одјељења за здравство Владе Брчко дистрикта изјавио да се сатири мора стати у крај

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

О једној бесмисленој прес конференцији и реакцији представника власти узрокованој недостатком општег образовања.

“Беспослен поп и јариће крсти”, каже народна пословица, која објашњава како људи од досаде раде свакакве бескорисне, непотребне, апсурдне и промашене послове, само да би им прошло вријеме и да би оставили утисак да нешто раде.

Једино на тај начин могуће је схватити пресс конференцију шефа Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Сеада Шадића, одржану 9.11. под претенциозним називом “Оставка или истина”, а посвећену “ограђивању” од “циљаних негативних натписа када је ријеч о брчанском здравству”, односно о набавци ЦТ уређаја.

“Интензивно се приказује да уређај није пуштен у функцију, да има проблема, да је запаљен бензином и слично.”, навео је Шадић. Оптуживши за све Удружење грађана “Демос”.

“Симптоматично је да приликом одржавања њихових активности се појављује такорећ лажна вијест која исмијава набавку уређаја на подручју Дистрикта, да се запалио бензином, зато што је неко нестручно лице насуло бензин у ЦТ. Мислим да таквим стварима се мора стати у крај.”

Но, “лажна вијест” нема никакве везе са поменутим удружењем грађана, које је истина, три дана раније извело “уличну акцију” информисања јавности о процесу набавке ЦТ уређаја за здравство Брчко дистрикта, и… није навело да “уређај није пуштен у функцију” како тврди Шадић, него да “није стављен у функцију стопостотно“, изразивши притом наду „да ће се и то десити ускоро, по завршеној обуци свих стручних лица која ће руковати поменутим апаратом.”

А “лажна вијест” о којој говори Шеф Шадић, заправо је сатирични текст на порталу Њуз Бијељина, који је у потпуности оријентисан на такву врсту садржаја. Сатиру дакле.

И да, они су објавили вијест под насловом ”Брчко: У нови ЦТ апарат грешком сипали бензин, од експлозије попуцали прозори на болници!” у коме се наводи: “Истрагом је утврђено да је до експлозије дошло због кратког споја изазваног бензином. Дежурни љекар који се задесио на лицу мјеста тврди да је пуком срећом трагедија избјегнута: ‘Нисам ба насуо више од 5-6 литара, гарант је до горива, нисам требо на Нешковћу сипат. А било је и труња у канистеру. Док се замјени карбуратор апарат ће бити ко пишта, поклопац смо одњели лимару да исправи.'”

Али, само особа са тешким дефицитом знања из области културе (с нагласком на популарну) и без смисла за хумор може озбиљно, демантијем, реаговати на такав садржај. А Шадић је реаговао. Заказао пресс конференцију И на њој, између осталог, изјавио:

“Одговорно тврдим, у име Одјељења за здравство и остале услуге… да није било никаквих проблема.”.

Дакле, Шадић одговорно тврди да љекар није сипао бензин у ЦТ апарат и пробао га упалит као мотокултиватор? И да није дошло до експлозије у којој нико није страдао?

Но, о скромном нивоу општег, па и основног образовања, на којем су нам министри, премијери и предсједници, свједочимо на сваком кораку.

О чему свједочи и сљедећа реченица, са поменуте пресс конференције, која, упозоравамо, није измишљена и дио сатиричног текста, иако тако изгледа:

“Мислим да на овакав начин, што они представљају јавности да би оправдали пројекат чине велику штету према институцији Владе, према Одјељењу а понајвише према грађанима, стављајући на некав начин забунлук или проблеме у перцепцији јавности према информацијама са којима се ми залажемо.”, изјавио је Сеад Шадић.

Кога још у овој земљи интересује граматика и ко, од политичара, очекује да им реченице имају икаквог смисла?

Бесмисленост поменуте пресс конференције само подвлачи саопштење УГ “Демос”, издато након ње, које одише чуђењем Шадићевом реакцијом и у коме се скреће пажња да ово удружење нема никакве везе са писањем медија (а и да има, реакција би и даље била потпуно бесмислена – оп.а.) и чак наглашава досадашња добра сарадња и са Владом и са самим Шадићем и одјељењем коме је он на челу.

Удружење на крају наводи:

“Закључак је да сваки грађанин треба бити задовољан набавком ЦТ апарата, али да је потребно убрзати обуке како би могли апарат потпуно искористити.”

Наиме, у досадашњој краткој, четверодневној обуци, коју је обезбиједио добављач ЦТ апарата, запосленима су дате основне упуте о раду на овом уређају. “Обзиром да је обука била кратка и непотпуна и да се ради о уређају са великим софтерским могуц́ностима, алатима за чије је савладавање потребан дужи временски период, са добављачем је договорено да се обука у скорије вријеме настави и да се реализује кроз дужи временски период како би се запослени адекватно и свеобухватно информисали и обучили за рад на ЦТ уређају.”

“Дакле, на основу наших сазнања, ЦТ није 100% у функцији, али ц́е на радост свих нас бити након окончаних обука”, закључују из УГ “Демос”.

На крају… било би пожељно да неко објасни Шефу (а и његовом Броју Један) шта је то сатира. Да не заказује нову пресс конференцију већ у петак, када ће Њуз Бијељина објавити “вијест” да је Шадић купио стадо јарића и уписао постдипломске студије на фочанској богословији.

Досадно човјеку. Па неће се ваљда бавити својим послом?

 

 

 

(antikorupcija.info)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img