spot_img
spot_img

Шеф Одјељења за здравство састао се с министром за борачка питања Федерације БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Сеад Шадић данас се у згради Владе састао с Мирзом Терзом, в.д. министром за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата у Влади Федерације БиХ (ФБиХ) с циљем побољшања статуса бранилачке популације с подручја Брчко дистрикта БиХ.

Шадић је нагласио да се на састанку нашла и тема измјена Закона о демобилисаним борцима и егзистенцијална накнада која би требала да припадне свим припадницима Армије Републике БиХ (АРБиХ) и Хрватског вијећа одбране (ХВО) с подручја Брчко дистрикта БиХ млађима од 57 година.

“Ми смо данас презентовали број лица којим би се омогућило да остваре ово право и заједничким разговором смо установили да тај број лица неће бити преко седамсто. За сада не представља проблем да Влада ФБиХ заједно с премијером омогући финансијска средства у буџету Владе ФБиХ. Даља динамика за рјешавање овога проблема је предвиђена са 10. фебруаром када ће се одржати један заједнички састанак са Савезом демобилисаних бораца, удружењима с подручја ФБиХ. Задовољни смо одржаним састанком и радује нас чињеница да смо добили подршку од ресорног министра да се ова активност заврши за добробит наших грађана”, истакао је Шадић.

В.д. министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата у Влади ФБиХ Мирза Терзо казао је да се овим жели постићи да се браниоци с подручја Дистрикта ставе у исту раван с ФБиХ.

“Дистрикт нема Закон о допунским правима као остали кантони и договорено је да се у измјенама закона који су актуелни уврсте сви демобилисани борци под истим условима као и на подручју цијеле ФБиХ до 57 година. Такође, ту је још и да се у права уврсте и супруге умрлих демобилисаних бораца и стварни повратници на подручју Републике Српске. Текст измјене Закона о демобилисаним борцима ће бити врло брзо упућен ка Влади ФБиХ и надам се да ће у току ове године доћи у парламентарну процедуре”, казао је Терзо.

Он је нагласио да се данас разговарало и о формирању одјељења на подручју Дистрикта како припадници оружаних снага БиХ не би више морали ићи у друге сусједне општине по увјерења.

“Истрајаћемо и у томе и покушати ријешти тај проблем”, казао је Терзо.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img