spot_img
spot_img

СДС у Брчком обиљежио Дан Републике Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Молитвом за душе погинулих током стварања Републике Српске и полагањем вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког, Општински oдбор Српске демократске странке у Брчком данас је обиљежио Девети јануар – Дан Републике Српске.

Након одавања поште свима онима који су учествовали у стварању Републике Српске, предсједник ОО СДС Брчко Младен Васић је истакао да на овај начин СДС у Брчком сваке године обиљежава годишњицу постојања Републике Српске.

„Ово је велики дан за нас и поручио бих свима да његујемо Републику Српску и да се боримо за њену бољу будућност”, рекао је Васић.

Међу присутнима који су на овај начин обиљежили Дан Републике Српске у Брчком био је и Петар Субашић, посланик у првом сазиву Народне Скупштине Републике Српске.

Сјећајући се тог деветог јануара када је створена Република Српска, Субашић каже, да је владало велико усхићење јер је све оно што су раније заговарали крунисано стварањем Републике Српске.

Подсјећања ради, Републику Српску су 9. Јануара 1992. године основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, под називом Српска Република БиХ након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије. РС је проглашена за државу српског народа и грађана који у њој живе, али и даље као дио савезне државе Југославије. Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт. За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img