SDS u Brčkom obilježio Dan Republike Srpske

Molitvom za duše poginulih tokom stvaranja Republike Srpske i polaganjem vijenaca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, Opštinski odbor Srpske demokratske stranke u Brčkom danas je obilježio Deveti januar – Dan Republike Srpske.

Nakon odavanja pošte svima onima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, predsjednik OO SDS Brčko Mladen Vasić je istakao da na ovaj način SDS u Brčkom svake godine obilježava godišnjicu postojanja Republike Srpske.

„Ovo je veliki dan za nas i poručio bih svima da njegujemo Republiku Srpsku i da se borimo za njenu bolju budućnost”, rekao je Vasić.

Među prisutnima koji su na ovaj način obilježili Dan Republike Srpske u Brčkom bio je i Petar Subašić, poslanik u prvom sazivu Narodne Skupštine Republike Srpske.

Sjećajući se tog devetog januara kada je stvorena Republika Srpska, Subašić kaže, da je vladalo veliko ushićenje jer je sve ono što su ranije zagovarali krunisano stvaranjem Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Republiku Srpsku su 9. Januara 1992. godine osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, pod nazivom Srpska Republika BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije. RS je proglašena za državu srpskog naroda i građana koji u njoj žive, ali i dalje kao dio savezne države Jugoslavije. Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime