SDS: Brčko distrikt jedina sredina u okruženju koja nema državnu apoteku

Predstavnici brčanskog SDS-a, Milan Purić i Lidija Ljubojević, na današnjoj konferenciji za novinare ukazali su na dugogodišnje probleme u zdravstvu distrikta. U tom dijelu su kritikovali neiskorištenost kapitalnog budžeta u Odjeljenju za zdravstvo, prije svega, u rješavanju informacionog sistema i nabavci magnetne rezonance.

“Mislim da smo jedina sredina u BiH u kojoj ne postoji uvezan informacioni sistem u zdravstvu koji bi pomogao pružaocima i korisnicima zdravstvenih usluga. Takođe, već pet godina nije nabavljena dijagnostička procedura – magnetna rezonanca, pa su pacijenti prinuđeni da ovu zdravstvenu uslugu dobiju ili van javne zdravstvene ustanove ili van Brčkog” – istakla je Lidija Ljubojević, poslanica SDS-a u brčanskoj  Skupštini, istakašvi da je nedopustivo dozvoliti bilo kakva obrazloženja i opravdanja Odjeljenja za zdravstvo i Vlade Brčko distrikta za ovakvo nečinjenje.

- Reklama -

Ona je podsjetila javnost da je klub poslanika SDS-a bio inicijator i jedan od predlagača otvaranja državne apoteke u Brčko distriktu, ali da još uvijek zbog zaštite ličnih interesa pojedinaca u vlasti ništa nije učinjeno u tom dijelu priče.

“U Brčkom postoje 24 privatne apoteke, ali je ovaj grad jedini koji nema državnu apoteku u okruženju i ta činjenica počiva na opstrukciji jednog dijela vlasti. Očigledno je da nam nije stalo da građani budu snabdjeveni jeftinijim lijekovima, te da su, uprkos, izglasavanju zaključaka da se u roku od šest mjeseci otvari ovakva apotekarska ustanova, bitniji lični interesi pojedinaca”, zaključila je Ljubojević.

Komentarišući reakciju UO JP “Putevi” Brčko da su tvrdnje predstavnika SDS-a o sporoj dinamici izvođenja radova odnosno isteku roka završetka radova na obilaznici, lažne i netačne, Milan Purić, predsjednik Kluba poslanika ove stranke u brčanskoj Skupštini je rekao da činjenice sve pokazuju.

“Predviđei rok je davno istekao. Slijedi nam “iznuđeni” rok odnosno “poklonjeni” koji je tražio izvođač radova. Dakle, značajno produženje rokova od više od godinu dana nam svima govori kakva je dinamika radova na obilaznici”, rekao je Purić i istakao da SDS nema namjeru da ruši ugled javnih institucija u Brčko distriktu, ali da ne želi da stanovnici budu opterećeni obavezama koje će ih skupo koštati.

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime