SDS Brčko: Urušavanje interesa Srba u vlasti

Brčanski SDS danas je održao konferenciju na medije na kojoj se govorilo o izbornom inženjeringu, najavljenom povećanju plata zaposlenika u javnoj upravi i novom Zakonu o planiranju, projektovanju i razvoju.

Mladen Bosić, povjerenik SDS-a za Brčko osvrnuo se na nedavne događaje u Brčkom, ali i šire, te najavio intenzivnije aktiviranje Srpske demokratske stranke u Brčkom.

“Bili smo opterećeni iznutra i spolja napadima na Srpsku demokratsku stranku. Nije to prvi put, a čitava ta priča se završila tako što su, uz pomoć jednog poslanika iz SDS-a, SNSD i Socijalstička partija praktično odstranili SDS iz vlasti u Brčkom i mi sada nastupamo kao opozicija. Pripremamo se za završetak unutarstranačkih izbora i za to vrijeme, dok smo na neki način bili okupirani sami sobom desile su se mnoge stvari”, pojasio je Bosić.

- Reklama -

“Brčko je opterećeno političkom korupcijom na raznim nivoima, počevši od izbornog inženjeringa, izborne krađe. Srpska demokratska stranka je podnijela nekoliko prijava za nekoliko mijesta na kojima je bila evidentna krađa. SIPA je izvršila istragu i ustanovila da se zaista desila izborna krađa, da su upisivani glasovi birača koji uopšte nisu bili prisutni u Brčkom ili u Bosni i Hercegovini u tom trenutku. Radi se o organizovanom kriminalu velikih razmjera i ovih dana, ovo što se dešavalo u Doboju i Tesliću jasno pokazuje da je čitav izborni proces u proteklih nekoliko ciklusa korumpiran i da se grubo prekraja volja glasača”, rekao je Bosić.

“Očekujemo od Tužilaštva da završi posao podizanja optužnica, a oni koji su se usudili da na tako brutalan način krše volju glasača treba da odgovaraju za to. Nadam se da neće biti kažnjeni samo oni koji su to tehnički uradili, nego da će i nalagodavci takvih stvari odgovarati. U Brčkom je specifično i to da svi znaju da se pojedini poslanici hvale koliko su glasova dobili na osnovu kupovine glasova i obećavaju da će na sljedećim izborima imati još više poslanika na osnovu kupljenih glasova i to je nešto što bi moralo da zainteresuje Tužilaštvo, inače izbori i demokratski proces nemaju smisla”, zaključio je povjerenik SDS-a.

Dr Lidija Ljubojević, poslanica u Skupštini Brčko distrikta govorila je o prijedlogu Zakona o izmjenama plata, kako u Skupštini, tako i u Vladi Brčko distrikta.

“Postoji veliko nezadovoljstvo samih zaposlenika Vlade, jer smo svjedoci da se Zakon o platama donosi na brzinu, da nije urađen sistematično, niti je pripremljen u skladu sa stepenom obrazovanja i stepenom težine poslova koje zaposleni obavljaju. Plate su, izgleda, određene najviše po kriterijumu pripadnosti određenim političkim partijama i prema mandatskim mjestima. Za sve ostale, plate će, izgleda, biti smanjene, jer ukoliko se to ne desi, opterećenje Budžeta će samo platama javne uprave biti opterećen oko 50%”, rekla je dr Ljubojević.

“Poslanici Srpske demokrastske stranke će se svakako pozabaviti ovim zakonima i uložiti određene amandmane. Mišljenja smo da bi platni razred trebala diktirati stručna sprema”, zaključila je dr Ljubojević.

Dr Milan Purić istakao je kako je trenutna vlast možda i najlošija u istoriji Distrikta, kako po političkom iskustvu, tako i po obrazovanju, ukoliko pravimo razliku između redovnog obrazovanja i ovih “instant diploma”.

“U poprilično haotičnoj situaciji koja vlada, kao rezultat ovoga, imamo jednu tendenciju, a to je nažalost, urušavanje interesa Srba u vlasti. Na posljednjoj sjednici smo bili svjedoci prijedloga Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju, koji je apsolutno na štetu srpskog interesa, obzirom da se ovim zakonom praktično pravi paralelan centar moći. To je svojevrsna podvala kakvu smo već viđali prilikom konstituisanja “Arizone”. Bio bi to, prema sadanjšem prijedlogu, paralelan centar moći, a bez adekvatnog nadzora”, rekao je dr Purić.

“Time bi se derogirale nadležnosti više organa javne uprave, a prije svega odjeljenja na čijem su čelu sada Srbi. Rukovođenje centrom koji bi bio osnovan po ovom prijedlogu već je, koliko smo upoznati, povjereno određenom kadru bošnjačke nacionalnosti. Time bi bio napravljen apsolutan debalans”, dodao je dr Purić, poslanik Srpske demokratske stranke u Skupštini Brčko distrikta.

“Podsjetiću vas i da je za predstojeću sjednicu Skupštine, koja je juče pripremljena, na dnevnom redu 12 prijedloga zakona, od kojih je samo jedan prijedlog Gradonačelnika, dok su ostali prijedlozi ili grupe poslanika, ili Eseda Kadrića, ili klubova poslanika… Opšti je utisak da se epicentar odlučivanja, odnosno političke moći seli sa pozicije Gradonačelnika na poziciju predsjednika Skupštine. Ovo je do sada nezabilježena deformacija u funkcionisanju vlasti u Brčkom, a na štetu srpskog naroda”, izjavio je za medije dr Purić.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime