spot_img
spot_img

СДС Брчко се обратио ВСТС-у: Хитно покренути дисциплински поступак због истицања посмртнице ратном злочинцу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Обраћамо вам се овим путем са захтјевом за достављање информација о томе да ли сте предузели, и ако јесте шта, у вези са санкционисањем лица одговорних за стављање посмртнице осуђеног ратног злочинца Менсура Ђакића на улаз у зграду Тужилаштва, Основног и Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ дана 05.07.2021. године.

С обзиром да је од овог срамног догађаја прошло више од мјесец дана, а да јавно нема видљиве реакције ВСТС, органа који је на основу члана 3. Закона о Високом судском и тужилачком савјету дужан да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, сматрамо да је неопходно да вам се обратимо на овакав начин.

Српска демократска странка сматра да је постављање посмртнице осуђеног ратног злочинца на улазе у установе које треба да процесуирају свако кривично дјело и осуде сваког починиоца директно величање злочинаца и грубо вријеђање Срба у Брчком, а истовремено и чин који нарушава мир и заједнички живот у овако осјетљивој средини.

Осим што су увриједили и покушали да на тај начин понизе српске жртве, носиоци правосудних функција који су одговорни за ово “дјело” су свакако починили и одговарајуће дисциплинске прекршаје предвиђене чланом 56. став 1), тачке 1., 2., 22. и 23. односно чланом 57. став 1) тачке 1., 2., 22. и 23. Закона о Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине, а који се односе на повреду начела непристрасности, поступање са пристрасношћу и предрасудама због националне припадности, понашање које штети угледу тужилачке/судијске функције, те понашање које доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва/суда.

У вези са наведеним, захтјевамо да хитно покренете дисциплински поступак против одговорних лица, утврдите све чињенице и околности, одговорним изрекнете одговарајуће дисциплинске мјере и обавјестите јавност о учињеном.

У Брчком, 18.8.2021.

Предсједник ОО СДС Брчко
Младен Васић

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img