spot_img
spot_img

СДС Брчко: Избори неће бити регуларни због фиктивних пријава

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

– Предстојећи локални избори неће бити регуларни уколико се прихвати привремени бирачки списак за гласање путем поште из иностранства за скупштину дистрикта Брчко, упозоравају из ОО СДС Брчко.

Тврде да су уочили велике неправилности и да су поднесене пријаве полицији и тужилаштву дистрикта због фиктивних пријава грађана Брчког да гласају путем поште из иностранства за локалну скупштину.

ОО СДС Брчко поднио је пријаву тужилаштву и полицији Брчко дистрикта гдје су наведени докази да се на привременом бирачком списку за гласање поштом из иностранства за Брчко налазе лица која у дистрикту живе и имају заснован радни однос. Међу њима има и радника запослених у администрацији Брчко дистиркта, као и кандидат Уједињене Српске за посланика у Скупштини дистрикта Невен Попић.

Ово су данас саопштили на конференцији за новинаре предсједник ОО СДС Брчко Милан Васич, посланик у скупштини дистрикта Милан Пурић и члан Главног одбора СДС Ратко Стјепановић.

“Када се посматра укупно бирачко тијело и упореди са Бањалуком и Бијељином, највећим центрима у Републици Српској, види се да је број пријављених бирача за гласање путем поштом из инострантва највећи у Брчком, што указује на изборни инжињеринг”, казао је Стјепановић.

Он наглашава да је то резултат изборне преваре, гдје се ради о фиктивним пријавама грађана Брчког на адресе у иностранству.

Васић, Пурић и Стјепановић су од полиције и тужилаштва дистрикта Брчко затражили да све ресурсе којима располажу ставе хитно у функцију што брже истраге и подизања оптужнице против одговорних лица.

– Од ЦИК БиХ се тражи да не проглашавају привремени бирачки списак за гласање поштом из иностранства за локалне изборе у Брчком док се не оконча истрага за свако од 5365 лица која су на том списку и не утврди да ли они имају стално пребивалиште и боравиште у Брчком, да ли имају заснован радни однос у Брчком и да ли се у инсотранству поред њих налазе и друга лица – поручили су из ОО СДС Брчко.

Стјепановић је рекао да постоје и подаци да се на једној адреси у инсотранству за гласање поштом у Брчком налази више од 10 пријављених лица.

Према најновијим подацима, како су казали на конференцији за новинаре, број на привременом бирачком списку за гласање путем поште из иностранства у Брчком се попео већ на 6 443, што је у односу на прошле локалне изборе, одржане 2016. године више него два пута пријављених за гласање путем поште.

На бирачком списку за гласање поштом из иностранства 2016. године за Брчко налазило се 2.770 бирача.

ОО СДС у дистрикту Брчко, такође, тражи и хитну измјену кривичног закона гдје ће се кривична дјела која се тиче повреде изборног процеса кажњавати казном затвора од једне до пет година, умјесто новчаних казни како је то сада регулисано.

Стјепановић, Васић и Пурић су упозорили да предстојећи избори неће бити регуларни уколико се прихвати привремени бирачки списак за гласање путем поште из иностранства за скупштину дистрикта Брчко.

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img