SDS Brčko: Haos i kriza u funkcionisanju vlasti

Brčanski SDS održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je bilo govora o aktuelnoj političkoj situaciji u Brčko distriktu.

Medijima su se obratili poslanici u Skupštini Distrikta, dr Lidija Ljubojević i dr Milan Purić, kao i Mladen Bosić, povjerenik za SDS OO Brčko.

Dr Purić posebno se osvrnuo na, kako kaže, “vjerovatno najteži haos u funkcionisanju i krizu vlasti u posljednjih 19 godina”.

Nerad i kršenje niza zakonskih propisa ogledaju se u svemu. Ja ću samo podsjetiti da je prethodna sjednica Skupštine “očerupana” što se dnevnog reda tiče i skinuto je sve izuzev tehničkih pitanja”, rekao je dr Purić.

Purić je istakao da je zaključkom deregiran zakon o fiskalizaciji, te da je sam proces fiskalizacije odgođen.

On je istakao i niz drugih nepravilnosti u radu vladajuće koalicije, uključujući i usvajanje amandmana na Budžet distrikta “u paketu”.

“U tom haosu, nažalost, bošnjački predstavnici u vlasti hvataju prednost na pozicije na kojima su i svjedoci smo svojevrsnog pomjeranja centra moći ka predsjedniku Skupštine. On je od svojevrsnog spikera u Skupštini postao centralna figura u političkom životu u Brčkom”, kaže Purić.

“U ovoj godini, od zakonskih prijedloga na dnevnom redu u Skupštini, više od 70% našlo se tu na prijedlog poslanika, od čega je više od polovine na prijedlog Eseda Kadrića. Gradonačelnik je ostao poprilično razvlašćen u ovim tendencijama koje su sada na sceni”, objašnjava Purić.

Purić se posebno osvrnuo na planirano osnivanje Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj.

“Ovo će imati nesagledive posljedice za budućnost. Taj Zavod, ponovo ističem, će biti poluga u kontroli i kreiranju rada izvršne vlasti koja će opredijeliti budućnost Brčkog u svim njegovim segmentima, uključujući upravljanje prostorom, demografijom, razvojem, strateškim određenjem privrednih djelatnosti i nizom drugih javnih funkcija u našoj lokalnoj zajednici”, kaže Purić.

Purić dodaje da vjeruje da, ukoliko se ovom ne stane u kraj, stanovnici Distrikta nastaviti i da se još intenzivnije iseljavaju, kao što je već i trend.

Dr Lidija Ljubojević posebno se osvrnula na način na koji je usvojen Budžet Brčko distrikta za tekuću godinu.

“Da se radilo o neprofesionalnom i paušalnom projektovanju prihoda jasno govori činjenica da se u nacrtu planirani prihodi budžeta bili oko 214 miliona KM, a u konačnici oko 230 miliona. Jasno je da se odokativnom metodom vrši procjena prihoda, a što se tiče rashoda apsolutno ne postoj nikakva kontrola“, kaže dr Ljubojević.

“Svi smo svjedoci da je Budžet usvojen “na mišiće”, sprovođenjem sile većine, tako da nismo imali prilike ni da vidimo prijedloge, jer kada su prijedlozi amandmana bili na našim stolovima, oni su već bili usvojeni. Prosto nismo imali kapaciteta da oborimo takav način predlaganja i usvajanja Budžeta”, kaže Ljubojević.

Bilo je riječi i o povećanju plata u institucijama Distrikta, za koji iz SDS-a tvrde da je donesen spram pojedinaca i spram određene grupacije u Skupštini, radi lične koristi.

Dr Ljubojević je istakla i da je SDS uložio nekoliko amandmana na Budžet, uključujući i prijedlog za izdvajanje sredstava za renoviranje ili izgradnju Autobuske stanice, sredstava za nastavak izgradnje dječijeg vrtića u Srpskoj Varoši, kao i sredstava za odrađivanje pripravničkog staža svim mladim ljudima koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje.

“Nije ni čudo što naša omladina napušta ovaj grad, kada se ovakvim usvajanjem Budžeta onemogućilo odrađivanje pripravničkog staža, naročito u javnoj upravi”, kaže Ljubojević.

Mladen Bosić, povjerenik SDS-a u Brčkom, istakao je da je evidentno da postoji kriza vlasti u Distriktu.

“Ona se oslikava, prije svega, kroz međusobne odnose političkih faktora i čitav politički sistem je počeo da funkcioniše na međusobnim ličnim i privatnim dilovima. I ova priča oko osnivanja Zavoda za izgradnju je zapravo posljedica odnosa između gradonačelnika Milića i Ismeta Dedeića, i one epizode sa istjerivanjem Dedeića sa mjesta savjetnika i kasnije kompenzovanjem kroz funkciju koja ga vjerovatno čeka”, kaže Bosić.

Niko više i ne spominje investicije, izuzev onih javnih, kao što su zaobilaznica, kružni tokovi ili budući autoput, koje se isključivo finansiraju iz novih zaduživanja i uzimanja kredita. Nisam čuo odavno da je neki iole ozbiljan investitor izrazio želju da otvori neki pogon ili nova radna mjesta u Brčko distriktu i to samo po sebi dovoljno govori o situaciji u Brčkom”, dodaje on.

Bosić dodaje i to da se u političkim krugovima čak više i ne raspravlja o važnim, životnim temama, kao što je ekonomija, ili privreda, već pojedinci koji drže dio vlasti pokušavaju da kroz zakone sebi obezbijede priviligovan položaj i dodatna izvlačenja sredstava iz Budžeta.

“Ovo je jasno iz epizode koju smo imali oko kocke i fiskalizacije u Brčko distriktu”, kaže Bosić.

Bosić se osvrnuo i na krizu vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

“Međusobnim ucjenjivanjem, postavljanjem neispunjivih zahtjeva, koalicioni partneri na nivou BiH – SNSD, HDZ i SDA, doveli su do toga da su čitavu politiku sveli na interes ko će dobiti jednu više ili jednu manje fotelju u Savjetu ministara i na taj način pokazali da nemaju nikakvu odgovornost prema interesima građana”, zaključuje Bosić.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime