spot_img
spot_img

СДП позвао НАТО да распореди снаге у Брчко Дистрикту: Нужне су конкретне мјере

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједништво СДП-а БиХ позивало је НАТО да, у што краћем року, ојача војне снаге у Брчко Дистрикту и другим неуралгичним тачкама у Босни и Херцеговини.

Ово је био један од закључака данашње сједнице Предсједништва Социјалдемократске партије БиХ, гдје је усвојен је низ закључака којим су дефинисани ставови, принципи и даљни кораци у вези са тренутном ситуацијом у Босни и Херцеговини, обиљеженом блокадом државних институција и отвореним рушењем уставног поретка државе.

Како су рекли из СДП-а, нужно је конкретним мјерама и потезима спријечити избијање оружаних сукоба у држави Босни и Херцеговини и региону.

“Држава Босна и Херцеговина је највећа жртва у Европи од Другог свјетског рата и међународна обавеза је НАТО-а, у складу са Анексом 1А Опћег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, да ефикасно заштити становништво Босне и Херцеговине од сљедбеника идеологија и политика које су 90-их година починиле геноцид, злочине против човјечности и друге злочине“, кажу из СДП-а.

Потврдили су да сматрају да је у току отворени напад на уставноправни поредак БиХ.

“У атмосфери блокаде институција државе, а посебно њеном ескалацијом након усвајања посљедњих одлука НСРС сматрамо да не постоје услови за наставак преговора о Уставној реформи промјени Устава БиХ и измјенама Изборног закона, као ни другим питањима која су у овом тренутку од секундарног значаја. Изабрани званичници СДП БиХ у Парламентарној скупштини БиХ ће наставити учествовати у раду свих парламентарних тијела и на сједницама домова. У том смислу позивамо на хитну деблокаду рада Парламентарне скупштине БиХ и нормализацију рада извршне власти”, додају из СДП-а.

Додали су да траже од Високог представника у Босни и Херцеговини, као незаобилазне институције Дејтонског мировног споразума и коначног тумача овог међународног уговора, да у најкраћем року, стави ван снаге законе, одлуке и закључке органа власти бх. ентитета РС који су усмјерени ка рушењу уставног поретка државе Босне и Херцеговине.

“Тражимо од Тужилаштва БиХ да, најкасније у року од 10 дана, обавијести домаћу и међународну јавност шта су конкретно предузели и шта конкретно планирају предузети како би санкционирали појединце који су отворено напали уставни поредак државе Босне и Херцеговине. У случају да се Тужилаштво БиХ не огласи у овом року, позивамо надлежна тијела да на законит начин приступе утврђивању одговорности оних појединаца који опструирају одбрану уставног поретка Босне и Херцеговине”, закључују из СДП-а.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img