spot_img
spot_img

SDA Brčko: Uskoro nova inicijativa za smjenu gradonačelnika Nišića

spot_img
spot_img

Predsjednik Opštinskog odbora SDA Brčko Esed Kadrić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će u što skorije vrijeme podnijeti novu inicijativu za smjenu aktuelnog gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića i predložiti novog kandidata za tu funkciju.

„Obraćam se bošnjačkoj javnosti. Naime, došlo je do situacije da principi koji su provedeni kada je Nišić doveden na poziciju gradonačelnika prije pet mjeseci u ovom trenutku više ne vrijede. Došao je po principu većinskog predstavljanja u Skupštini Distrikta ispred Bošnjaka, a opstao po principu bezrezevne podrške poslanika HDZ-a, što indicira da bi Zijad Nišić mogao predstavljati vitalni nacionalni interes Hrvata u Brčko distriktu“, naglasio je Kadrić i pojasnio da je uzurpirana većinska volja političkih predstavnika Bošnjaka u ovoj lokalnoj zajednici.

On je poručio dijelu bošnjačke javnosti da su nakon neuspjele smjene gradonačelnika narušeni principi koji su važili zadnjih osam godina, te da aktuelni gradonačelnik predstavlja volju HDZ-a Brčko distrikta.

„Ostaje otvoreno pitanje zašto je HDZ-u značajno da Nišić ostane na tom mjestu. Mislio sam da sam ja razriješen dužnosti gradonačelnika zato što su tada Bošnjaci imali većinu sa sedam poslanika. Međutim važnije je pitanje zašto je Nišić ostao i zašto ga predstavnici drugog naroda brane na tom mjestu“, rekao je Kadrić pojašnjavajući da nije problem što je aktuelni gradonačelnik predao poluge vlasti dogradonačelniku iako u ovom trenutku mandat gradonačelnika pripada Bošnjacima i da se toj praksi mora suprostaviti.

Kadrić je na konferenciji za novinare poslaničkog kluba SDA i nezavisnih poslanika Abdulaha Iljazovića i Bahrije Ribića rakao da će se pokretanjem nove inicijative pomoći u vraćanju poštovanju starih političkih principa funkcionisanja vlasti u Distriktu.

„Glasanje je pokazalo da je četiri Bošnjaka bilo protiv smjene Nišića a sedam za smjenu. Nominalno svi su bili suzdržani, ali predstavnici Srba u parlamentu nisu protiv, već u ovom trenutku nisu za razrješenje, ali nisu zadovoljni određenim procesima koji se vode i daju šansu da se ta stvar poravi i to su jasne poruke da predstavnici Srba nisu zadovoljni radom Nišića“, naglasio je Kadrić i naveo da je za njih najporaznija činjenica da se zbog Nišićevog nepoznavanja rada uprave vrijeđa i narod iz kojeg dolazi.

Kadrić je na kraju konferencije za novinare poručio bošnjačkoj javosti da Zijad Nišić u ovom trenutku predstavlja volju HDZ-a te da će vrlo brzo pokrenuti novu incijativu za smenu gradonačelnika koja će, kako je rekao, obezbjediti stabilnost i sigurnost ove zajednice.

Nezavisni poslanik u Skupštini Brčko distrikta i pokretač inicijative za smjenu gradonačelnika Nišića Bahrija Ribić rekao je da je njegov interes razvoj Brčko distrikta, te da nije neko ko izdaje kako mu je spočitano.

„Nišić je sa svojim radom i ljudima kojima je okružen i koje sluša doveo da raspada Stranke za BiH u Brčkom. Trener tima koji izgubi tri utakmice za redom sam napušta klub i daje ostavku“, naglasio je Ribić kritikujući neravnomjerno raspoređena sredstva u nedavno usvojenom rebalansu budžeta Distrikta.

On smatra da će skupštinska većina ubuduće jako teško funkcionisati zbog većine koja nije stabilna, te da Stranka za BiH s jednim poslanikom ne zaslužuje da ima mjesto gradonačelnika.

Nezavisni poslanik u Skupštini Brčko distrikta Abdulah Iljazović smatra da pravila koja su važila ranije o većinskom predstavljanju i ne miješanju u izbor predstavnika drugog naroda nisu važila ovaj put samo zato što nisu odgovarali HDZ-u.

„Kada smo prije šest mjeseci obezbjedili sedam potpisa i tada je to uvaženo ali sada nije. Pokušali su naći više razloga iako su kontra sebe imali svoje riječi koje su koristili prije šest mjeseci, osim uskih stranačkih interesa HDZ-a,“ naveo je Iljazović dodavši da je inicijativa pokrenuta za smjenu gradonačelnika zbog inertnosti Vlade distrikta.

„Grešku sam učinio što sam podržavao Nišića za gradonačelnika vidjevši u njemu osobu koja je mogla ujediniti sve zajedno zbog njegovih dobrih i korektnih odnosa sa svim političkim akterima ali to nije učinio. Podrška HDZ-a je bila jača i bitnija pa čak i od principa koji su bili do sada“, naglasio je Iljazović dodajući da i skupštinska većina nije zadovoljna zbog nedovoljne većine koja je sa 19 poslanika na ivici tropetinske većine potrebne za izglasavanje ključnih stvari u Skupštini.

On smatra da će svima u Skupštini biti jako teško funkcionisati jer prema riječima Iljazovića teško da će se ovakva situacija dugo trpjeti zbog većine koja nije stabilna.

Iljazović smatra da Brčko dictrikt u ovom trenutku nije na dovoljnom stepenu razvoja.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img