Savski nasip u Distriktu za sada siguran

Savski nasip, koji je na teritoriji Brčko distrikta u dužini od oko devet kilometara, za sada nije ugrožen visokim vodostajem rijeke Save i nema bojazni da bi u nekom dijelu mogao popustiti. Uprkos tome, situacija se na terenu prati iz sata u sat.

“U Pododjeljenju za vodoprivredu Vlade Brčko distrikta ističu da stručnjaci iz ove oblasti svakodnevno prate stanje na Savskom nasipu s obzirom na visok vodostaj rijeke Save koji traje već danima, a koji će dodatno biti uvećan posljednjim padavinama. Za sada je situacija pod kontrolom i nema naznaka da bi na nekoj određenoj tački nasip mogao biti ugrožen”, rekla je za Radio Brčko Ljiljana Zenunović, šefica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta.

- Reklama -

Tokom ove godine, biće izvršena rekonstrukcija Savskog nasipa na području Brčko distrikta u dužini od oko šest kilometara. Sredstva za ove namjene u visini od oko 800 hiljada evra obezbijeđena su iz IPA fondova predviđenih za sanaciju posljedica poplava iz 2014. godine.

“Odmah nakon zadnjih poplava sanirali smo oko dva kilometra nasipa iz sredstava Brčko distrikta dok smo najkritičniji dio nasipa u dužini od 500 metara sanirali prošle godine kreditom Svjetske banke”, dodaje Ljiljana Zenunović.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime