Savski most Brčko-Gunja nesiguran za prelaz vozila i ljudi

Savski most Brčko-Gunja, ujedno i državni granični prijelaz, nesiguran je za prelaz vozila i ljudi i neophodno je javnost obavijestiti zvanično o tome, konstatovano je danas na vanrednoj sjednici Vlade Brčko Distrikta.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je danas 62. vanrednu sjednicu na kojoj je primila k znanju informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR) sa Elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta koju je napravila „IPSA“ DOO iz Sarajeva.

Šef Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Jašarević rekao je da je u pomenutoj studiji IPSA instituta, između ostalog, rečeno da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustavljanje saobraćaja teških vozila smatra obaveznim i hitnim. Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležna odjeljenja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: Odjeljenje za javne poslove, Inspektorat, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i JP „ Putevi Brčko“ da preduzmu hitne mjere u vezi sa odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu sa nalozima iz elaborata o stanju mosta.

- Reklama -

Informacija Odjeljenja za javne poslove sa Elaboratom biće dostavljena predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu bezbjednosti BiH i Ministarstvu komunikacija i transporta BiH od kojih se traži hitno postupanje u vezi sa ograničavanjem javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko–Gunja.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine formiraće interresornu komisiju u kojoj će biti predstavnici Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Inspektorata, koja će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prelaza u Brčkom.

Podsjećamo da je most pušten u saobraćaj 1894. godine. Izgrađen je za vrijeme Austrougarske, a dva puta je rušen u toku Drugog svjetskog rata i u periodu od 1992. do 1995. godine. Godine, 2000. ponovo je pušten u saobraćaj.

Dug je 755 metara i stoji na 27 snažnih, betonskih pilona.

Koliko je moderan bio u ono vrijeme, svjedoči i činjenica da je za današnji most upotrebljena ista čelična konstrukcija i vezovi.

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime