spot_img
spot_img

“Савски галеб” кипара Мирзе Морића ускоро би могао бити на Тргу младих у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Фондација “Легат кућа Екмечић“ недавно се обратила Влади Брчко дистрикта БиХ иницијативом за постављање скулптуре “Савски галеб“ академског кипара Мирзе Морића на Коначком брду на Тргу младих у Брчком.

Морић је реномирани умјетник босанскохерцеговачког поријекла који већ четири деценије живи и дјелује у Француској те је ову иницијативу подржала и Амбасада Републике Француске у Босни и Херцеговини, као и бројни интелектуалци и умјетници.

У прилогу иницијативе је Морићево писмо намјере у којем је умјетник изразио жељу да Брчком дарује скулптуру “Савског галеба“ као израз љубави према родном граду. Аутор у писму наводи да је вриједност ове умјетнине 100.000 евра и да је она је у том износу његов лични поклон граду Брчко и његовим грађанима.

“Смисао скулптуре ‘Савски галеб’ јесте у потпуној слободи, галебов лет као одраз слободне људске мисли, оне којој сви тежимо јер је она крајњи циљ човјековог постојања на земљи. Веза између умјетника, његовог слободног стваралачког заноса и оствареног дјела такођер јача везу умјетника са својим родним градом и његовом вјечитом инспирацијом – ријеком Савом”, нагласио је Мирза Морић у опису пројекта.

Иницијативу за постављање скулптуре подржала је и Амбасада Републике Француске у БиХ.

“Ово умјетничко дјело представљало би симбол француско-босанског пријатељства. Било би такођер и мјесто сусрета у граду. Амбасада Француске потпуно подржава ову иницијативу за коју зна да је предмет разговора између умјетника и локалних власти”, каже се у писму које је градоначелнику Брчко дистрикта БиХ Синиши Милићу упутио савјетник за сарадњу и културу и директор Француског Института у БиХ Жан-Кристоф Тибау.

Предсједница Фондације “Легат кућа Екмечић“ Села Тецилазић је казала да се нада да ће одговор власти Брчко дистрикта стићи што прије и да ће бити позитиван како би се могло кренути у реализацију пројекта постављања скулптуре.

 

 

 

(bhrt.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img