spot_img
spot_img

Сава пловна, ЈП “Лука Брчко” и даље не ради

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

И када су коначно дочекали да Сава поново буде пловна како би наставили да послују, у брчанској луци и даље нема претовара робе. Недавни олујни вјетар избацио је дизалице из шина, након што су се судариле и оштетиле. На поправку још чекају, као и на реализацију пројекта ревитализације луке по коме је предвиђена набавка нових дизалица.

„Лука, са постојећим дизалицама не може више радити, да то више није вријеме, јер дизалице су по 50 година старе. Нама је неопходно та нова дизалица и модернизација. У ствари, уређење платоа нове пруге и све остало што предвиђа овај пројекат”, каже Маринко Виљушић, директор ЈП „Лука Брчко“.

“Позивам Полицију дистрикта да се укључи зашто је дошло до помјерања дизалице која је ударила у другу дизалицу и помјерила из трачница. Ово је криминално дјело десило се у луци. И, на неки начин, цијеним да је то притисак да се изфорсира овај пројекта”, рекао је Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта.

И када је БиХ коначно потписала Споразум о транспортној заједници, и кредитно се задужила код Европске банке за обнову и развој за 46 милиона евра за велике инфраструктунре пројекте, међу којима је и онај о ревитализацији луке, за његову реализацију чека се само сагласност из Дистрикта. Још је нема јер се са тим не слажу бошњачки представници у брчанској власти. Били су спремни и да напусте посљедњу сједницу владе уколико се буде расправљало о том питању.

Због тога је градоначелник одлучио да сједницу прекине, до даљњег.

“Европски комесар је, у свом писму, раније упозорио Савјет министара и друге нивое власти да ће та грантовска средства, уколико се сва спорна питања не ријеше до краја мјесеца, бити преусмјерена. Оваквом одлуком, инсистирањем дијела чланова владе да се о овој тачки уопште не расправља, бојим се да је тај цјелокупни аранжман доведен у питање”, каже Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта.

Бошњачки представници у власти тврде да ће кредит за ревитализацију луке бити злопутребљен.

Предсједник Скупштине Есед Кадрић сматра да за ревитализацију луке нису неопходни и пратећи пројекти, јер, каже, директно не утичу на пословање тог предузећа. Поручује да је прије свега неопходно уредити пловни пут ријеке Саве.

“Други пројекти који су придодати уз Луку Брчко, а који се подводе да су појекти за Луку Брчко, никада нису договарани унутар било које коалиције, ни прошле ни садашње. Они који су у име дистрикта водили преговоре још једном ће морати образложити шта су урадили и ко их је овластио да, рецимо, усаглашавају пројекат који ће се реализовати на потезу садашње жељезничке станице , утврђивање те трасе, јер то неколико километара далеко од луке”, истакао је Есед Кадрић.

У луци предвиђају да ће једну дизалицу моћи оспособити тек за мјесец дана, а поправити је сами не могу док не дођу стручњаци из Мађарске, које очекују у понедјељак. За пројекат ревитализације луке одобрено је седам милиона евра кредита и три милиона и сто хиљада грантовских средстава. Како ствари стоје, све је извјесније да ће се дистрикту, по други пут, измаћи новац за те намјене.

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img