spot_img
spot_img

Sava plovna, JP “Luka Brčko” i dalje ne radi

spot_img
spot_img

I kada su konačno dočekali da Sava ponovo bude plovna kako bi nastavili da posluju, u brčanskoj luci i dalje nema pretovara robe. Nedavni olujni vjetar izbacio je dizalice iz šina, nakon što su se sudarile i oštetile. Na popravku još čekaju, kao i na realizaciju projekta revitalizacije luke po kome je predviđena nabavka novih dizalica.

„Luka, sa postojećim dizalicama ne može više raditi, da to više nije vrijeme, jer dizalice su po 50 godina stare. Nama je neophodno ta nova dizalica i modernizacija. U stvari, uređenje platoa nove pruge i sve ostalo što predviđa ovaj projekat”, kaže Marinko Viljušić, direktor JP „Luka Brčko“.

“Pozivam Policiju distrikta da se uključi zašto je došlo do pomjeranja dizalice koja je udarila u drugu dizalicu i pomjerila iz tračnica. Ovo je kriminalno djelo desilo se u luci. I, na neki način, cijenim da je to pritisak da se izforsira ovaj projekta”, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

I kada je BiH konačno potpisala Sporazum o transportnoj zajednici, i kreditno se zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj za 46 miliona evra za velike infrastruktunre projekte, među kojima je i onaj o revitalizaciji luke, za njegovu realizaciju čeka se samo saglasnost iz Distrikta. Još je nema jer se sa tim ne slažu bošnjački predstavnici u brčanskoj vlasti. Bili su spremni i da napuste posljednju sjednicu vlade ukoliko se bude raspravljalo o tom pitanju.

Zbog toga je gradonačelnik odlučio da sjednicu prekine, do daljnjeg.

“Evropski komesar je, u svom pismu, ranije upozorio Savjet ministara i druge nivoe vlasti da će ta grantovska sredstva, ukoliko se sva sporna pitanja ne riješe do kraja mjeseca, biti preusmjerena. Ovakvom odlukom, insistiranjem dijela članova vlade da se o ovoj tački uopšte ne raspravlja, bojim se da je taj cjelokupni aranžman doveden u pitanje”, kaže Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Bošnjački predstavnici u vlasti tvrde da će kredit za revitalizaciju luke biti zloputrebljen.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić smatra da za revitalizaciju luke nisu neophodni i prateći projekti, jer, kaže, direktno ne utiču na poslovanje tog preduzeća. Poručuje da je prije svega neophodno urediti plovni put rijeke Save.

“Drugi projekti koji su pridodati uz Luku Brčko, a koji se podvode da su pojekti za Luku Brčko, nikada nisu dogovarani unutar bilo koje koalicije, ni prošle ni sadašnje. Oni koji su u ime distrikta vodili pregovore još jednom će morati obrazložiti šta su uradili i ko ih je ovlastio da, recimo, usaglašavaju projekat koji će se realizovati na potezu sadašnje željezničke stanice , utvrđivanje te trase, jer to nekoliko kilometara daleko od luke”, istakao je Esed Kadrić.

U luci predviđaju da će jednu dizalicu moći osposobiti tek za mjesec dana, a popraviti je sami ne mogu dok ne dođu stručnjaci iz Mađarske, koje očekuju u ponedjeljak. Za projekat revitalizacije luke odobreno je sedam miliona evra kredita i tri miliona i sto hiljada grantovskih sredstava. Kako stvari stoje, sve je izvjesnije da će se distriktu, po drugi put, izmaći novac za te namjene.

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img