spot_img
spot_img

Sava okovana ledom

spot_img
spot_img

Brčaci od 2012. godine ne pamte ovakve minuse, koji u posljednjih nekoliko dana preovladavaju u cijeloj zemlji. Ista situacija je i sa rijekom Savom, koja još uvijek nije u potpunosti zaledila, ali ako ovakvo vrijeme nastavi, izvjesno je da će ubrzo biti okovana u potpunosti ledom.

“Stanje nije alarmantno, ali je kritično. Obala rijeke Save je pod ledom, dok se na površini vode pojavljuju tek džepovi kao jezerca gdje se može naći tek poneka patka. Problem bi mogao nastati sa plovilima, brodicama i čamcima, jer bi sa ovakvim minusima u narednom periodu moglo doći do njhovog  lomljenja. Upravo smo izvadili jedan čamac, a dosta ih je ostalo usidreno, čiji vlasnici trebaju na vrijeme reagirati, “ upozorava Zoran Kerezović, predsjednik Nautičkog kluba “Moja lađa” iz Brčkog.

On se prisjetio vremena od prije četri godine, kada je kompletna obala brčanske rijeke bila “pokidana”, gdje su mnoga plovila stradala, potopljena i totalno uništena.

Reakcije vlasnika brodica, kaže Knežević, su onakve kakva je priroda, s kojom nema velike borbe . “Ima ažurnih ljudi, koji prate situaciju, jer Brčaci ipak važe za ljubitelje rijeke Save. Ali, ima i onih koji ne mare za ovu jako ozbiljnu situaciju”, naglasio je Kerezović, napominjući da u ovom nevremenu trebamo biti solidarni i pripremni za vanredna stanja.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img