spot_img
spot_img

Saobraćajna (ne)kultura u Brčkom

spot_img
spot_img

Juče se u brčanskom naselju Brod dogodila saobraćajna nesreća u  kojoj  je Vatrogasnom vozilu  pod rotacijom oduzeto prvenstvo prolaza usljed  čega su dva lica zadobila teže tjelesne povrede.

Pripadnici  Profesionalne vatrogasne jedinice  u  Brčkom često imaju  problema  prilikom  odlaska na intervenciju  zbog nesavjesnih vozača  koji ne žele pomaknuti svoje vozilo iako u svom retrovizoru vide vatrogasno vozilo pod  rotacijom i uključenom sirenom, piše Radio Brčko.

Senad Kamenjašević šef  Profesionalne vatrogasne jedinice  u  Brčkom  apeluje  na sve učesnike u  saobraćaju  da  omoguće  prvenstvo prolaza  vatrogasnim vozilima jer  ponekad sekunde i  minute odlučuju  koliko efikasno se može spasiti nečiji  život ili  imovina.

Slična negativna iskustva  sa  oduzimanjem prvenstva prolaza  imaju  i uposlenici Hitne  medicinske pomoći u  Brčkom koji mjesečno imaju preko 250  intervencija  a od  čije  brzine  često zavise I ljudski  životi.

Sabaheta Ribić glavna sestra u Službi hitne medicinske  pomoći u Brčkom ističe da je  nažalost saobraćajna  kultura  kod većine  vozača  na  niskom  nivou I često ne žele da pomjere svoje vozilo kako  bi ekipa  hine pomoći  što prije  izašla  na  intervenciju ili prevezla  povrijeđenog pacijenta  do bolnice.

Iz Policije Brčko distrikta  podsjećaju sve učesnike  u saobraćaju  na  obavezu koja  je  definisana  Zakonom o bezbijednosti saobraćaja da vozila hitne pomoći, vatrogasna, policijska, vojna i sudske policije  sa upaljenim svjetlosnim i zvučnim signalima imaju  prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga  vozila  izuzev u raskrsnicama koje  imaju semafore.

Kenad Bajrić komandir Jedinice saobraćajne policije u Brčkom je uvjeren da  bi se ovaj problem mogao riješiti tako što bi  se u vatrogasna i vozila hitne pomoći ugradile  kamere koje bi dokumentovale postupke nesavjesnih  vozača te na taj načim omogućile da se isti vozači u skladu sa zakonom i sankcionišu .

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img