Šampanjac potekao iz brčanskog vinogorja

- Reklama -

Kada je Don Perinjon, francuski benediktinac, 1668. godine u francuskoj pokrajini “Šampanja” sasvim slučajno proizveo prvo pjenušavo vino i nazvao ga “Šampanjac” nije ni slutio da će nekih 350 godina kasnije na brdovitom Balkanu u Bukviku, u Vinariji “Pajić” veoma uspješno započeti proizvodnja sličnog pjenušavog vina.

Desilo se to početkom februara 2020. godine, zahvaljujući ljudima koji imaju viziju, koji imaju želju, koji to mogu da urade, koji su ekonomski moćni da krenu u avanturu pravljenja pjenušavog vina sa tako skromnom tradicijom kakvu imaju u Vinariji “Pajić”.

- Reklama -

Po riječima Bojane Jovičević, tehnologa u ovoj Vinariji, ideja je potekla od vlasnika dr Dragana Pajića još u avgustu i to nakon veoma uspješne berbe 2019. godine.

“Tokom 2019. godine, koja je zbog povoljnih vremenskih prilika nagovještavala uspješnu berbu, mi u Vinariji “Pajić” smo odlučili da krenemo u ovu avanturu. Za pravljenje šampanjca neophodno je da se grožđe bere ranije kada ima manje šećera i više kiselosti”, poučila nas je gospođa Jovičević.

Ona je naglasila da je šamapnjac koji je u ovoj Vinariji dobio ime “MOMENT”, rezultat berbe grožđa sorte “šardone” tokom 2019. godine koja će, zbog velikog broja sunčanih dana sloviti kao dobra godina za vinare.

Podsjetila je da su “najodgovorniji” za novu vrstu vina iz Vinarije “Pajić” koja je ovih februarskih dana krenula u svijet, Niko Baćić, Vladimir Panajotović, enolog i Bojana Jovičević, tehnolog u Vinariji.

“Za pravljenje šampanjca koristi se bazno vino napravljeno od sorte goržđa “šardone”. Nakon toga slijedi proces sekundarne fermentacije u bocama u kojima vino odležava 10-15 dana, čiji rezultat je između ostalog stvaranje ugljendioksida. Nakon još nekoliko vremenski i hemijski precizno određenih procesa, ubacivanjem plutanog čepa, metalne kapice i mrežaste žice, nastaje pjenušavo vino, koje je zbog pokrajine “Šampanja” u Francuskoj gdje je prvi put pravljeno u kontrolisanim uslovima, poznato širom svijeta kao Šampanjac”, naglasila je gospođa Jovičević.

Kako bi ovo vino ugledalo svjetlo dana na trpezama ljubitelja dobre vinske kapljice između ostalog je potrebno da flaše zatvorene tzv. “krunskim zatvaračem” postavljenje pod uglom od 30 stepeni u tamnom i hladnom prostoru (oko 5 stepeni celzijusa) borave dva mjeseca.

Brčanski šampanjac “MOMENT” koji spada u polusuve šampanjce sa 13,5 odsto alkohola i 6 odsto šećera, i koji je najbolji za konzumaciju pri temperaturi od 5 stepeni celzijusa, rezultat je rada zaposlenika u Vinariji “Pajić” koja u ovom trenutku raspolaže sa vinogorjem od oko 8 hektara zasađene vinove loze u Bukviku i Ražljevu.

Po mišljenju enologa, pjenušava vina našeg podneblja proizvedena klasičnom metodom ne zaostaju za najboljima u svijetu.

Ako je suditi po uloženom naporu, ljubavi, vremenu i želji za uspjehom, prvi brčanski šampanjac “MOMENT” ubrzo će se naći na vinskim kartama mnogobrojnih ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Brojna slavlja naših sugrađana, ali i svih drugih ljubitelja dobrog vina na ovim našim ali i širim prostorima ubuduće će biti nezamislivi bez šampanjca “MOMENT” iz vinarije “Pajić”.

 

 

 

(MD/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime