Samo jedan objekat u centru grada ima odobrenje za ljetnu baštu

Lejla Čandić, viši stručni saradnik za analizu i upravljanje javnim površinama, istakla je da je, kada su u pitanju ljetne bašte na pješačkoj zoni, trenutno važeći samo jedan ugovor o iznajmljivanju javne površine za ove svrhe i to zaključen prošle godine.

“Gledajući podatke, svake godine imamo negdje oko 18 zaključenih ugovora za ljetne bašte u pješačkoj zoni. Međutim, za sada, osim ovog jednog na snazi imamo tri zahtjeva koja su u proceduri i ugovori će biti potpisani. Sve ostale bašte su postavljene bespravno obzirom da za njih nemamo ni zahtjeve ni lokacijske uslove, a nadzor i kontrola korištenja javnih površina nije u nadležnosti Kancelarije nego Inspektorata Brčko distritka”, istakla je Čandić.

- Reklama -

Ona je dodala i to da, van pješačke zone, ima zaključenih 12 ugovora od prošle godine i da većina njih ističe u petom mjesecu.

Shodno tome, iz Kancelarija za upravljanje javnom imovinom brčanske Vlade, apeluju na vlasnike ugostiteljskih objekata da blagovremeno podnesu zahtjeve za iznajmljivanje javne površine kako bi imali i pravni osnov za postavljanje i držanje ljetne bašte.

Dragana Vitorović, v.d. šefa Pododjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoline Vlade Distritka, istakla je da je, do sada, u ovoj godini podneseno 20 zahtjeva za lokacijske uslove za ljetne bašte, od čega je 10 izdatih rješenja, tri su u procesu odobravanja i sedam zahtjeva u obradi.

Ukupan prihod od iznajmljivanja javne površine za ljetne bašte u prošloj godini, prema riječima Lejle Čandić, iznosio je nešto više od 80.000 maraka.

“Cijene zakupa su ostale iste kao i prethodnih godina, s tim da je u sezoni u prvoj zoni po kvadratnom metru to šest maraka, dok su u ostalim zonama cijene manje, a van sezone te cijene su niže za 30 posto od osnovne cijene iz ljetnog perioda”, dodala je Čandić.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime