Samo desetak očeva u Brčkom prisustvovalo rođenju svog djeteta

U poslednjih četiri do pet godina, od kako je u Brčko distriktu data mogućnost muževima odnosno očevima da prisustvuje porođaju svoje supruge, ovu priliku je, saznaje Radio Brčko u Odjeljenju brčanske ginekologije, iskoristilo samo do deset muškaraca.

Razlozi takvom malom broju zahtjeva bi, smatra doktor Begzudin Ahmetović, specijalista ginekologije i akušerstva, prije svega mogli biti ti što supružnici ne znaju da u Brčkom uopšte postoji takva praksa, ali i činjenica da živimo u konzervativnoj patrijarhalnoj sredini za koju ovako nešto uopšte nije uobičajeno.

- Reklama -

Vrlo je zanimljiv podatak da je, od desetak muževa koji su u brčanskoj Ginekologiji prisustvovali dolasku svog djeteta na svijet, najviše bilo onih koji su posmatrali porođaj metodom carskog reza, a ne prirodnim putem.

Neki od razloga bi mogli biti ti što prirodni traje mnogo duže od porođaja putem carskog reza, zatim činjenica da su, u prvom slučaju, za razliku od drugog, kod žene prisutni veoma jaki bolovi, ali i mnogi drugi razlozi.

Inače, mogućnost da muškarac prisustvuje porođaju svoje žene, regulisana je posebnim Pravilnikom Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar” Brčko po kojem muž ima obavezu da, nadležnom ginekologu, najavi svoju želju i namjeru kako bi ga pripremili za ulazak u porođajnu salu odnosno potrebno je utvrditi da nije nosilac patogenih mikrooranizama.

Takođe se za prisustvo činu porođaja plaća taksa u iznosu od stotinu konvertibilnih maraka.

Ovim pravilnikom, saznali smo, nije predviđena mogućnost prisustva porođaju bilo koga drugog izuzev muža.

Kada je riječ o muževima koji traže porodiljsko odsustvo umjesto supruge koja, nakon porođaja, stupa u radni odnos, interesovanja je tokom prošle godine, bilo, ali ne i zahtjeva.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime