spot_img
spot_img

Само десетак очева у Брчком присуствовало рођењу свог дјетета

spot_img
spot_img

У последњих четири до пет година, од како је у Брчко дистрикту дата могућност мужевима односно очевима да присуствује порођају своје супруге, ову прилику је, сазнаје Радио Брчко у Одјељењу брчанске гинекологије, искористило само до десет мушкараца.

Разлози таквом малом броју захтјева би, сматра доктор Бегзудин Ахметовић, специјалиста гинекологије и акушерства, прије свега могли бити ти што супружници не знају да у Брчком уопште постоји таква пракса, али и чињеница да живимо у конзервативној патријархалној средини за коју овако нешто уопште није уобичајено.

Врло је занимљив податак да је, од десетак мужева који су у брчанској Гинекологији присуствовали доласку свог дјетета на свијет, највише било оних који су посматрали порођај методом царског реза, а не природним путем.

Неки од разлога би могли бити ти што природни траје много дуже од порођаја путем царског реза, затим чињеница да су, у првом случају, за разлику од другог, код жене присутни веома јаки болови, али и многи други разлози.

Иначе, могућност да мушкарац присуствује порођају своје жене, регулисана је посебним Правилником Јавне здравствене установе “Здравствени центар” Брчко по којем муж има обавезу да, надлежном гинекологу, најави своју жељу и намјеру како би га припремили за улазак у порођајну салу односно потребно је утврдити да није носилац патогених микрооранизама.

Такође се за присуство чину порођаја плаћа такса у износу од стотину конвертибилних марака.

Овим правилником, сазнали смо, није предвиђена могућност присуства порођају било кога другог изузев мужа.

Када је ријеч о мужевима који траже породиљско одсуство умјесто супруге која, након порођаја, ступа у радни однос, интересовања је током прошле године, било, али не и захтјева.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img