spot_img
spot_img

Шадић: План вакцинације ће се ревидирати

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Сеад Шадић на конференцији за новинаре казао је да ће се план вакцинације који је прошле недјеље усвојен на Штабу за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ највјероватније у наредном периоду ревидирати.

„Сматрам да у овом тренутку план вакцинације мора да садржи све неопходне податке када говоримо о броју лица која ћемо морати да вакцинишемо. Потребно је урадити и анкетирање здравствених радника, анкетирање здравствених радника у приватном сектору, затим запосленика у свим другим институцијама који су од важног значаја за ову локалну заједницу, а имају већи број контаката. Такође, имамо иницијативу од Друштва новинара БиХ да и новинари иду у прву категорију за вакцинацију. Ту су и старија лица када су у питању домови за старе као и њихови штићеници и запосленици. Ми морамо имати свеобухватну информацију коју ће Одјељење за здравство предочити Скупштини Брчко дистрикта БиХ када је ријеч о трајању пандемије, шта смо до сада урадили, какви су нам планови и слично“, нагласио је Шадић.

Он је казао да је рок за реализацију прикупљања свих тих података до краја ове недјеље.

„Када говоримо о самој вакцинацији и плану, она је подијељена у неколико фаза и оно што је ново у овом тренутку јесте приоритет прва фаза и број вакцина које ћемо ми добити. Према информацијама које добијамо од Министарства цивилних послова БиХ, које би требало да нам испоручи вакцине из програма COVAX, ми можемо рећи да имамо предуслов за испуњавање и примање вакцина. Током данашњег дана заказана је и е-аукција за фрижидер у којем би се складиштиле вакцине. Уколико се заврши по плану, рок испоруке је до двадесет дана, тако да сe с тим датумом поклапа и датум када би Брчко дистрикт БиХ, уколико буде ишло све по плану, добио и прве вакцине. Такође, ми смо као Одјељење већ упутили Агенцији за лијекове и Министарству цивилних послова тимове који ће вршити вакцинацију као и тимове који ће водити евиденцију у случају нуспојава у вези с вакцинама, наравно уколико их буде било“, казао је Шадић.

Он је нагласио да на основу законских рјешења вакцине тренутно нису обавезне.

„За сада је необавезно, али гледајући све државе у окружењу видимо да ће добар број држава вјероватно уводити или неће уводити потребу за доказом о негативном PCR тесту како би се прешла граница или ће тражити евентуалну потврду о примљеној вакцини“, изјавио је Шадић.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img