Šadić: Očekujem reakcije svih zvaničnika

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Sead Šadić izjavio je da ne zna da je neko utvrdio da je nešto prekršeno kada je riječ o kićenju dijela grada zastavicama BiH.

“To su za sada isključivo insinuacije ili političke ocjene određenih aktera, odnosno njihova pozadina je jasna i mogla se čuti juče na kolegiju Vlade”, dodao je Šadić.

On je podsjetio da je članom 3. Statuta Brčko distrikta BiH propisano da Distrikt nema drugu zastavu i grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine.

“Naravno svjesni smo da postoje određeni drugi zakonski propisi, kao Zakon o komunalnoj djelatnosti, Zakon o spomenicima i simbolima i drugi koji regulišu ovu oblast. S obzirom da članovi Vlade imaju uvid u sve akte i zahtjeve koji pristižu u institucije Vlade Distrikta, upoznati smo da je za postavljanje zastavica bilo zaduženo Udruženje građana Stećak koje njeguje tradiciju obilježavanja značajnih datuma kao što su Dan nezavisnosti BiH i Dan državnosti BiH. Sada treba potražiti odgovornost zašto neka druga odjeljenja nisu postupala u skladu s tim zahtjevom. I sam gradonačelnik, koji se često poziva na vladavinu prava, prošle godine je sa jednim članom Vlade bez dozvola otkrio ploču na jednom igralištu i tako pozvao sve druge da ne poštuju zakone”, dodao je Šadić.

Dodao je i da u ovom slučaju očekuje reakcije svih zvaničnika, da osude pozivanje na nepoštivanje propisa kada je riječ o isticanju drugih zastava u Brčko distriktu.

“Želim istaknuti da smo zabrinuti izjavom gradonačelnika Brčko distrikta koji je javno na kolegiju najavio da će istaknuti zastavu manjeg bh entiteta RS u Brčko distriktu BiH povodom praznika za koji je Ustavni sud rekao što je rekao. Kada je riječ o presudama Ustavnog suda pravnici kažu da se to ne može komentarisati, ali isto tako kažu da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Sada su na redu institucije Brčko distrikta, da uzmu prije svega izjave od svih aktera ovog događaja i naravno da se sankcionišu po važećim zakonskim propisima”, naglasio je Šadić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime