spot_img
spot_img

“Руски Лидл” стиже у Брчко?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Руски дисконтни трговачки ланац Мере улази на тржиште БиХ, прецизније Републике Српске, отварањем продаваонице у источном Сарајеву, а сљедеће су предвиђене у Добоју и Приједору почетком јуна, објавили су тамошњи медији.

Описују га као “руски Лидл”, а цијене би требале бити 20 посто ниже у односу на најјефтинијег конкурента у БиХ, како је изјавио директор локалне консултантске компаније која ради на ширењу тог руског ланца.

Случај у Британији

Он такође најављује, како је пренио Дневни Аваз, да им је у плану и отварање трговина у другим дијеловима БиХ, односно Сарајеву, Тузли, Мостару и дистрикту Брчко, објаснивши да су оријентирани на градове с више од 50 хиљада становника, гдје су сада у потрази за пословним просторима. Тај трговачки ланац у власништву компаније Торгсервис из Краснојарска у Сибиру у Русији послује углавном у мањим градовима под називом Светофор. Прије руске специјалне војне операције у Украјини имао је велики план ширења са стотинама продавница у Европи, што је реализовао само дјелимично и од плана потом одустао, док се из неких земаља и повукао, што је био случај с Великом Британијом, како је у марту објавио специјализовани B2B портал Retail Detail.

Руси су у Британији имали проблема с проналаском добављача будући да су били заинтересовани само за производе које могу продавати 20-30 посто јефтиније од Лидла и Алдија. Такође, произвођачи су сами морали достављати робу у продавнице те су били плаћени само за онолико робе колико је продато, пише Retail Detail, а непродано су морали покупити и одвести.

30 продавница

Откако је избио рат у Украјини дио добављача није више хтио пословати с руским компанијама, па тако ни с Торгсервисом. Послују у бившој источној Њемачкој, у Леипзигу, гдје су прву продаваоницу отворили прије неколико година. У регији су од 2020. присутни у Србији, гдје Мере сада има 30 продаваоница, а годишњи промет једне од њих је три милиона евра.

 

 

 

(jutarnji.hr/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img