spot_img

RSK Nemo u akciji uređenja kupališta na Savi

Published:

spot_img

Poznato je da Brčko nema uređenu plažu na Savi. Ipak, duž obale ima nekoliko plaža koje građani koriste ali je pristup istima neuslovan. Na jednoj od njih je grupa građana odlučila urediti prilaz i dovesti plažu koliko toliko u red.

Grupa građana okupljena oko Ronilačko spasilačkog kluba Nemo odlučila je uređenje prilaza mini plaži uzeti u svoje ruke. Uz pomoć prijatelja privrednika obezbijedili su bager i dovoljne količine pijeska za nasipanje i krenuli u akciju. Želja im je iskorististiti potencijale rijeke Save i staviti ih građanima na raspolaganje.

”Ovdje pravimo prilaz, šljunak već imamo deponovan, sad treba da razgrnemo da bismo dobili plažu Rajevo selo 2. To znači da će građani moći prošetati i pješke kroz Ficibajer, da se ovdje okupaju, da imaju lijepu i čistu plažu. Voda je prelijepa, topla. Sada smo iskoristili priliku da malo prokrčimo travu, zemlju nećemo dirati da nikoga ne oštetimo, da možemo prići autom i da ljudi mogu pješke doći tu. Ne vjerujem da vlast neće da radi na ovome ali to treba dočekati. Međutim, nama vrijeme izmiče, želja nam je da iskoristimo ono što imamo da se kupamo u Savi. Mi smo počeli, a na proljeće očekujemo od njih da nam daju malo šljunka a mi ćemo sami to uraditi, nije nam problem. Imamo zamisao kako bi to na kraju izgledalo. Ovdje se mogu napraviti čuda. Imamo sva prirodna bogatstva: zelenilo, hladovinu, čistu vodu“, kaže Neđo Mićić Tulija iz RSK “Nemo” Brčko.

Mjesto koje entuzijasti trenutno uređuju inače je dobro poznato Brčacima. Iako je prilaz obali neuslovan oni svakodnevno dolaze kako bi pobjegli od gradske vreve i uživali u prirodi.

“Skoro svaki dan poslije podne dođemo ovdje na Savu poslije posla. Nama je ovdje neopisivo, tradicija je da ovdje dolazimo”, kaže Brčak koji je decenijama na Savi. Njegov prijatelj dodaje da bi bio zadovoljniji da imaju uređenije kupalište na Savi, te da podržava uređenje prilaza.

“Drago nam je da imamo podršku građana u ovome što radimo. Međutim da nismo imali firmu Slatović koja je donirala bager i vozila, te šljunkaru Weld Mag koja je donirala šljunak ovo što radimo ne bismo mogli realizovati. Zato im hvala u ime građana koji rado dolaze na ovo mjesto”, ističe Mićić.

Građani su pokrenuli inicijalni korak. Nadaju se da će potrebu uređenja kupališta konačno prepoznati i gradski oci te preduzeti neophodne korake po tom pitanju. Brčko distrikt svakako nema finansijskih problema jer sa budžetom od preko 240 miliona maraka može priuštiti građanima uređenu obalu i mjesto za kupanje i odmor. Do tada građani iskorištavaju ono što imaju. Neki za kupanje, neki za odmaranje a neki i za uvježbavanje plivanja. RSK Nemo i ove godine realizuje obuku plivanja na otvorenom i trenutno je oko 10 mališana uključeno u tu aktivnost.

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img