Rok za završetak obilaznice je avgust 2018. godine?

Preduzeća angažovana na izgradnji zaobilaznice, najvažnijeg infrastrukturnog objekta koji se gradi u posljednjih 50 godina u Brčkom, nakon ozbiljnog kašnjenja u izvođenju radova, polako pristižu vremenske okvire zadate u ugovoru sa španskom firmom „Rubau konstrukcije“

„Za dvije godine, koliko je proteklo od početka radova na izgradnji obilaznice, do sada je u finansijskom pogledu realizovano oko 50 odsto kreditom odobrenih sredstava, dok je u fizičkom obimu izvedenih radova urađeno znatno više”, rekao je za Radio Brčko Miroslav Miškić, direktor Javnog preduzeća „Putevi“ Brčko koje realizuje ovaj veoma važni infrastrukturni projekat.

- Reklama -

On je podsjetio da je u prvoj godini realizovano samo sedam odsto planiranih radova, dok je u narednih 12 mjeseci realizovano čak 43 odsto planiranih radova.

„Nama su za još godinu dana, koliko ja procjenjujem da će nam biti potrebno vremena da završimo radove, preostale jako skupe pozicije kao što su odvodnja oborinskih voda kroz trup ceste, završni radovi na mostovima i tri sloja asfalta koji se na kraju ugrađuju“, rekao je Miškić.

Direktor Miškić je ukazao na povećan obim izvođenja radova na cijeloj trasi obilaznice, ilusutrujući to angažmanom na izgradnji mosta preko pruge koji je i najveći pojedinačni objekat dug preko 300 metara.

„Mi mislimo da se radovi odvijaju najvećim intezitetom od polaganja kamena temeljca. Špic građevinske sezone se zaista koristi na najbolji način. Nažalost, zbog nekih teškoća, mart i april nismo najbolje iskoristili. Najkritičnije tačke predstavljaju vodotoci i njihovo uređenje na trasi obilaznice budući da tu radovi kasne i njihova realizacija zavisiće od vremenskih prilika“, rekao je Miškić.

Uprkos činjenici da se u ovom času na gradilištu nalazi 15-tak preduzeća sa oko 300 radnika i 150 mašina, direktor brčanskih „Puteva“ Miškić procijenio je da će se rok završetka radova, planiran za 18. februar 2018. godine, sigurno produžiti za nekih šest mjeseci.

„Zakašnjenje s početka radova nećemo moći nadoknaditi. Za produženje rokova i redefinisanje Ugovora trebaće nam saglasnost nadležnih organa Distrikta i banke. Definitivno je jasno da se obilaznica ne može završiti u februaru zbog toga što tehnologija ugradnje materijala ne dozvoljava rad na temperaturama nižim od deset stepeni“, istakao je Miškić.

Inače dužina obilaznice po projektu iznosi 18,7 kilometara i za njenu izgradnju Svjetska banka je odobrila kredit u iznosu od 28,5 miliona eura.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime