Robotska ruka čeka da prođe virus: Humani inovator iz Brčkog sada proizvodi maske i vizire

U nastojanju da pomognu u borbi protiv epidemije virusa korona sve veći broj firmi, preduzetnika i pojedinaca u Brčko distriktu preusmjerio je posljednjih dana svoje poslove na proizvodnju zaštitnih maski i vizira.

Haris Salkić iz Brčkog, student Mašinskog fakulteta u Sarajevu umjesto robotske ruke, čiji je prototip osmislio i koja se koristi kao nastavno pomagalo u školama i tehničkim fakultetima, proizvodi vizir pomoću 3D štampača.

-Dnevno proizvedem 25 vizira, a namijenjeni su prije svega zdravstvenim radnicima u zdravstvenim ustanovama, bolnici u Brčkom, Bijeljini i domovima zdravlja u Brčkom, Čeliću i okolnim mjestima – rekao nam je Salkić.

Kaže da na ovaj način želi pomoći zdravstvenim radnicima koji su izloženi najvećem riziku, a među kojima je i njegova majka koja radi u službi hitne pomoći.

Uključio rodbinu i kolege

Zajedno sa njim radi i njegov rođak Mirza Karahasanović, vlasnik Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju u Brčkom, a u proizvodnju zaštitnih vizira uključeni su, kako ističe, timovi njegovih kolega, ali i profesora i asistenata iz više gradova – Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća.

-Riječ je o maskama koje prekrivaju cijelo lice zdravstvenog radnika i koje su izrađene od PLA plastike i PET-G providne folije. Model maske je preuzet od češke kompanije Prusa koja ga je besplatno podijelila cijelom svijetu za nekomercijalnu upotrebu. Masku je odobrilo češko ministarstvo zdravstva, pa je riječ je o testiranom i sigurnom modelu – pojašnjava Salkić.

Kaže da foliju za vizir nabavlja u Bijeljini, kao i da ima dobavljače za druge potrebne materijale. Dodaje da će nastojati da poveća proizvodnju vizira i da mu je veoma značajna podrška preduzetnika i privrednika.

I krojačica se pridružila

U proizvodnju zaštitnih višekratnih maski uključila se i jedna od fabrika za proizvodnju namještaja koja maske dijeli građanima besplatno, a šije ih i Azra Osmić koja je u ovaj posao uključila cijelu porodicu.

-Nekada sam radila kao krojačica, sada sam bez posla i željela sam da pomognem na ovaj način. Muž kroji, ja šijem, a sin koji je nastavnik matematike bez posla ih raznosi – kaže Osmićeva.

Maske je donirala zdravstvenim ustanovama u Brčko distriktu, staračkim domovima, policiji, marketima.

Poklanja ih i bolesnima koji joj se jave preko društvenih mreža, a nedavno je maske poslala i djevojčici iz Bosanske Krupe.

Osmićeva kaže da zaštitne maske šije i za prodaju po simboličnoj cijeni koja može da pokrije troškove materijala potrebnog za njihovo šivanje.

-Imala sam u početku materijal koji sam pripremila za posteljinu i to sam potrošila već prvih dana, a sada ga kupujem i dopremaju mi ga brzom poštom – kaže Osmićeva.

Inovacija i poslovna ideja

Haris Salkić osmislio je prototip robotske ruke i prvi je pobjednik takmičenja u poslovnim idejama Sarajevskog biznis foruma.

Njegovu ideju o proizvodnji robotskih ruku, koje se koriste u edukativne svrhe u školama i na fakultetima, podržao je Institut za razvoj mladih Kult i Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, što je ovom mladom Brčaku omogućilo da osnuje vlastitu kompaniju HAS Robotics u kojoj sada proizvodi zaštitne vizire.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime