Revitalizacija JP “Luka” Brčko teče previđenom dinamikom

Direktor JP “Luka” Brčko Perica Josić za Radio Brčko je potvrdio da je Luka za neophodnu revitalizaciju zastarjele opreme i putne komunikacije dobila kredit u iznosu od 10 miliona evra, od kojih su tri miliona evra bespovratna sredstva, tj. grant.

Revitalizacija Luke radi se u tri faze: rekonstrukcija platoa čiji radovi već teku, nabavka nove dizalice koja je toku, a treća faza je izgradnja pruge i rekonstrukcija pristupne ceste.

“Sa novom dizalicom ‘Luka’ neće bitnije širiti asortiman pretovara roba, ali će postojeće i novougovorene usluge, postati povećane i efikasnije”, kazao je Josić i naveo da bi instaliranjem nove dizalice “Luka” Brčko bila u prilici, na godišnjem nivou, udvostručiti pretovar roba.

Kad je u pitanju nabavka nove dizalice Josić je pojasnio da je 07.09.2021. godine potpisan ugovor sa ruskom firmom. Vrijednost tog ugovora je 2.580.000 evra. Rok za isporuku dizalice je 12 mjeseci, a avansna uplata koja je u toku iznosi 1,5 miliona KM.

“Mi ćemo u trećoj fazi revitalizacije Luke imati rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste. Taj tender je u fazi evaluacije i mi se nadamo da ćemo do kraja godine izabrati najpovoljnijeg ponuđača, što bi značilo da bi radovi na pruzi i cesti mogli započeti sa novom građevinskom sezonom”, zaključio je Josić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime