spot_img

Rekordni prinosi kukuruza u Brčko distriktu

Published:

spot_img

Prinos kukuruza je oko 10 tona po hektaru i ovo je, što se tiče ove kulture, jedna od najboljih godina, jer se prosječan prinos uglavnom kretao od 6 do 8 tona po hektaru, rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta.

Drago Novaković iz Brezovog polja, koji pod kukuruzom ima 16 hektara, kaže da je zadovoljon prinosom.

– Berbu kukuruza u klipu i zrnu započeli smo prije desetak dana. Na parcelama na kojima je obran prinos je od 9 do 10 tona po hektaru, a ima parcela gdje je prinos i do 12 tona – kaže Novaković, koji je i predsjednik udruženja koje okuplja poljoprivrednike iz 11 sela istočnog dijela Brčko distrikta.

Dodaje da je vlažnost zrna zadovoljavajuća i da se kreće od 17 do 18 odsto, kao i da će, ukoliko za vrijeme berbe ostane suvo, vlažnost zrna biti manja.

Ratari će kukuruz uglavnom koristiti za stočnu hranu, koje im je ponestalo, jer je prošlogodišnji rod kukuruza bio veoma loš, a ove godine podbacili su i prinosi pšenice. Pod kukuruzom je u Brčko distriktu oko 6.000 hektara.

U Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kažu da su nakon završene isplate 20 odsto neisplaćenih podsticaja iz 2017. godine, ovih dana započeli isplatu podsticaja za 2018.

– Do sada smo zaprimili oko 1.800 zahtjeva za podsticaje u iznosu od 10.700.000 KM. Budžetom je za ovu namjenu predviđeno 9.000.000 KM i moraćemo rebalansom za 2018. godinu planirati dodatnih 1.500.000 KM – rekao je Gajić.

Poljoprivrednim proizvođačima isplaćuje se 80 odsto odobrenih podsticaja, dok će preostalih 20 odsto, kao i do sada, biti isplaćeno naknadno.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img