spot_img
spot_img

Рекордни приноси кукуруза у Брчко дистрикту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Принос кукуруза је око 10 тона по хектару и ово је, што се тиче ове културе, једна од најбољих година, јер се просјечан принос углавном кретао од 6 до 8 тона по хектару, рекао је Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта.

Драго Новаковић из Брезовог поља, који под кукурузом има 16 хектара, каже да је задовољон приносом.

– Бербу кукуруза у клипу и зрну започели смо прије десетак дана. На парцелама на којима је обран принос је од 9 до 10 тона по хектару, а има парцела гдје је принос и до 12 тона – каже Новаковић, који је и предсједник удружења које окупља пољопривреднике из 11 села источног дијела Брчко дистрикта.

Додаје да је влажност зрна задовољавајућа и да се креће од 17 до 18 одсто, као и да ће, уколико за вријеме бербе остане суво, влажност зрна бити мања.

Ратари ће кукуруз углавном користити за сточну храну, које им је понестало, јер је прошлогодишњи род кукуруза био веома лош, а ове године подбацили су и приноси пшенице. Под кукурузом је у Брчко дистрикту око 6.000 хектара.

У Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду кажу да су након завршене исплате 20 одсто неисплаћених подстицаја из 2017. године, ових дана започели исплату подстицаја за 2018.

– До сада смо запримили око 1.800 захтјева за подстицаје у износу од 10.700.000 КМ. Буџетом је за ову намјену предвиђено 9.000.000 КМ и мораћемо ребалансом за 2018. годину планирати додатних 1.500.000 КМ – рекао је Гајић.

Пољопривредним произвођачима исплаћује се 80 одсто одобрених подстицаја, док ће преосталих 20 одсто, као и до сада, бити исплаћено накнадно.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img