spot_img
spot_img

Реконструкција моста на Сави коштаће више од планираног

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Јавно предузеће “Путеви Брчко” добило је посао реконструкције моста на Сави на граничном прелазу Брчко – Гуња.

Ова одлука је донесена на Скупштини Брчко дистрикта којом се поверава ванредно одржавање и обнова моста на Сави, на граничном прелазу Брчко – Гуња. “Путеви Брчко“ водиће послове чији би резултати требало бити поновно успостављање саобраћаја за теретна возила.

Због оштећења на мосту саобраћај је за терета возила обустављен још крајем јануара ове године што се негативно одразило на пословање шпедитера и предузећа, а посебно на пословање ЈП „Лука Брчко“.

– Сматрам да је ово најбржи начин да дођемо до одређеног решења које ће омогућити одвијање теретног саобраћаја између Брчког и Гуње. Ми немамо алтернативу за ово решење. Инсистирње на изградњи новог моста значило би решење тек за 10 до 15 година јер ми сада немамо чак ни тачке где би тај мост између БиХ и Хрватске требао да буде – рекао је Синиша Милић, градоначелник Брчког.

Он је подсетио да је Скупштина раније већ донела одлуку да се за санацију овог моста утроши 1,6 милиона КМ из нераспоређене добити ЈП „Путеви Брчко“ и да је најновијом одлуком овом предузећу дато овлашћење да кроз неопходне студије провери могућноти реконструкције и да, уколико таква могућност буде постојала, крену у припремне активности за реализацију овог пројекта.

– Све се ово одвија у сарадњи са институцијама БиХ и Републиком Хрватском. Наша брза реакција на проблем са мостом је резултирала тиме да је у споразуму између БиХ и Хрватске одржавање моста у Брчком одређено као први приоритет за одржавање граничних прелаза – истакао је Милић.

Додао је да ће се договором између две државе решавати и питање финансирања евентуалних радова на реконструкцији на начин да се трошкови поделе по принципу пола пола.

Мирослав Мишкић, директор ЈП „Путеви Брчко“ рекао је да због укупних привредних активности у Дистрикту проблем теретног саобраћаја на мосту треба што пре решити.

– У овој фази одлучили смо да проверимо да ли се овом мосту може вратити живот у смислу одвијања теретног собраћаја наредних осам до десет година. Студије ће показати да ли је то могуће, а ми смо у незваничним разговорима са три института из три државе добили уверавања да то јесте могуће – рекао је Мишкић истичући да је без обзира на изазове тог пројекта он неупоредиво мањи од обилазнице коју су, како је рекао, успешно завршили.

Појаснио је да је да је почетна активност, коју треба обавити пре свих, ратификација споразума о одржавању граничних прелаза између БиХ и Републике Хрватске који је Савет министара БиХ усвојио у септембру ове године.

– Објективни рок за све административне, припремне и оперативне процедуре и градњу је између две и три године – рекао је Мишкић. Додао је да ће за реконструкцију моста Брчко – Гуња требати вишеструко више новца од 1,2 милиона КМ колико је кроз ИПСА елаборат процењена вредност опреме моста.

– Ако желимо да поправимо стубове, урадимо одводњу и све што је потребно, а што ће предвидети пројект, то ће коштати знатно више – закључио је Мишкић.

Нови буџет

Скупштина Дистрикта усвојила је нови Закон о буџету и задужила Владу да јој до 31. јануара идуће године достави динамичке планове за доношење стратешких докумената и реформу јавне управе који су предвиђени новим законом. Донесен је нови Закон о раду. Илија Калајџић, секретар Синдиката Брчко дистрикта рекао је да нису задовољни што ће нека питања попут отпремнина радницима и минулог рада морати да се решавају општима актима, док ће неке одредбе бити непримењиве до формирања одељења за рад.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img