spot_img
spot_img

Реисул-улема Кавазовић у посјети Брчком: Овдје смо у замаху и то ће сигурно донијети плодове у будућности

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Реисул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин-еф. Кавазовић данас је боравио у посјети на подручју Муфтилука тузланског, те је посјетио Меџлис Исламске заједнице (МИЗ) Брчко.

У сједишту меџлиса реисул-улема Кавазовић се састао с муфтијом тузланским Вахид-еф. Фазловићем, главним имамом Мустафа-еф. Гобељићем и предсједником меџлиса Хајрудином Омеровићем. Сусрету је присуствовао руководилац Уреда за друштвену бригу Ријасета Исламске заједнице Ибрахим Малановић.

Реисул-улема Кавазовић се присјетио времена када је прије десет година у Брчком отворено обданиште “Евлад”, те је изразио радост што ово обданиште данас дјелује у пуном капацитету.

– Радујем се да је Меџлис Исламске заједнице Брчко успио у овом пројекту. Ово је први пројекат обданишта у Исламској заједници. Главни имам, предсједник, директор обданишта и сви они који су били укључени у његов развој показали су велико знање и посвећеност овом пројекту – казао је реисул-улема.

Нагласио је да је велико охрабрење што су сви џемати у Брчком активни, те да је оптимистична слика присуства Исламске заједнице у Брчком, на капији Босне и Херцеговине.

– Меџлис Брчко је увијек био један од наших снажнијих меџлиса. Овдје су били мектеб-ибтидаије, руждија, Чачак медреса. Све то говори колико су муслимани овога краја бринули о себи и свом постојању овдје. Надам се да ће, уз Божију помоћ, тако бити и даље. Овдје је један млад и полетан колектив, пун снаге. У сваком погледу, овдје смо у једном замаху и то ће сигурно донијети плодове у будућности. Надам се да ће Исламска заједница на овом простору бити све јача и јача – поручио је реисул-улема Кавазовић.

Меџлис Исламске заједнице Брчко је у протеклом времену имао веома прогресиван развој. То је меџлис са снажним џематима и добрим институцијама, казао је муфтија Фазловић, те је изразио радост што је повод посјете реисул-улеме Кавазовића овом меџлису десета годишњица рада Предшколске установе “Евлад”.

– Надам се да ће нас овакве годишњице потаћи да сви допринесемо како бисмо бригу о нашој дјеци ставили у још значајнији фокус, посебно у периоду њиховог предшколског узраста. Ми данас имамо снагу за то. Добре и савремене институције могу нас битно одредити у нашој будућности. У повијести је забиљежено да су добро уређене институције знале бити прекретнице на цивилизацијском плану многих народа – казао је муфтија Фазловић.

Након подне-намаза и сусрета с џематлијама у Бијелој џамији, реисул-улема Кавазовић је посјетио Предшколску установу “Евлад”.

Како је истакао директор обданишта Енвер Турсуновић, у овој установи данас борави 250 дјеце о којима брину 32 упосленика. Озбиљан приступ у раду, стручан кадар и савремено опремљене просторије доприносе да су данас родитељи још око 150 дјеце у Брчком заинтересирани да њихова дјеца похађају ово обданиште. Планирана је изградња још једног објекта у Горњем Рахићу.

– Предшколска установа “Евлад” основана је у мају 2012. године и ево након десет година успјешног рада можемо казати да смо задовољни, пресретни и надамо се још већем успјеху. Прве године имали смо 23 уписане дјеце. Смјештајни капацитети које данас имамо још увијек нису довољни да примимо сву дјецу, али се надамо да ћемо у наредном периоду отклонити и ту препреку. Вечерас обиљежавамо десет година нашег рада. Велика нам је част што нас је данас посјетио реисул-улема Хусеин-еф. Кавазовић, муфтија Вахид-еф. Фазловић и руководилац Ибрахим Малановић – казао је директор Турсуновић.

Реисул-улема Кавазовић је током ове посјете одржао састанак с имамима Меџлиса Брчко. Истакнуто је да су све џамије у овом меџлису обновљене и да овдје Исламска заједница има добру инфраструктуру и кадрове. Наглашена је важност развоја џемата и одговоран рад у нашим мектебима и обдаништима.

Главни имам Мустафа-еф. Гобељић је нагласио искорак који је прије десет година направљен у Брчком а у питању је покретање обданишта. Ове године направљен је још један искорак а то је покретање ресторана Диванхана за који се већ показало да је то била добра одлука.

Имами су се захвалили реисул-улеми Кавазовићу на овој посјети истакавши да она за све имаме представља признање за досадашњи и охрабрење за будући рад.

Реисул-улема Кавазовић и муфтија Фазловић састали су се и с градоначелником Дистрикта Брчко Еседом Кадрићем. Истакнута је дугогодишња добра сарадња власти Дистрикта Брчко и Меџлиса ИЗ Брчко.

Током ове посјете Меџлису Исламске заједнице Брчко, реисул-улема Кавазовић и муфтија Фазловић ће присуствовати и свечаној академији која ће бити одржана поводом десет година рада Предшколске установе “Евлад”.

 

 

 

 

(preporod.info)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img