Reciklaža je moguća u BiH: Hoće li Brčko učiti na primjeru Doboja? - nula49.com
spot_img
spot_img

Reciklaža je moguća u BiH: Hoće li Brčko učiti na primjeru Doboja?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U sklopu realizacije projekta “Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine” podržanom od strane Centra za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!” kojeg podržava Švedska organizovana je posjeta kompaniji OMORIKA RECIKLAŽA d.o.o iz Doboja, jedinoj u BiH koja se bavi reciklažom pet ambalaže.

U više nego prijateljskom razgovoru, predstavnici Kluba ljubitelja prirode Brčko upoznati su sa stanjem na polju reciklaže pet ambalaže u BiH, poteškoćama sa kojima su se kroz uspostavljanje procesa reciklaže susretali, rezultatima koje su ostvarili uz obilazak kompanije počevši od prostora za prijem otpadne PET ambalaže, preko linija za čišćenje i razdvajanje do dijela za mljevenje sirovine i proizvodnju samih proizvoda.

OMORIKA RECIKLAŽA d.o.o. je osnovana 2007. godine sa ciljem da pokrene proces reciklaže PET ambalaže, adanas raspolaže sa najsavremenijom opremom za reciklažu PET ambalaže kao i ostalih plastika PE, PP i PS.

Prva su, te do sada jedina fabrika za reciklažu PET ambalaže na teritoriji Bosne i Hercegovine koja koristi otpadnu PET ambalažu kao sirovinu i recikliraju je u savremenom pogonu za reciklažu u mjestu Johovac kod Doboja sa instaliranim kapacitetom 400 tona mjesečno.

OMORIKA RECIKLAŽA D.O.O. kroz proces reciklaže PET otpadne ambalaže proizvodi sljedeće proizvode: PET flex; PET regranulat – rPET; PET foliju; PET posude; HDPE, PE, LDPE, PP, PS regranulat.

Svi navedeni proizvodi silaze sa najmodernijih proizvodnih linija za reciklažu koje se mogu naći u Evropi i svijetu.

“Pored najmodernije opreme, samog procesa proizvodnje i poslovne filozofije, ostali smo zatečeni higijenom u postrojenju. Dokaz je ovo da djelatnost koja stereotipno važi za “prljavu” može da se obavlja i na drugačiji način,” izjavili su predstavnici Kluba ljubitelja prirode Brčko.

Ujedno, čistoća pogona simbolična je kada se na umu ima ideje ove kompanije, a rezultati OMORIKA RECIKLAŽA D.O.O. daju odgovore na mnogobrojna pitanja u vezi reciklaže, njene isplativnosti i mogućnosti uspostavljanja iste na teritoriji BiH.

Ukoliko želite da se detaljno informišete o OMORIKA RECIKLAŽA D.O.O., firmi koja je jedini primjer u ovoj oblasti u BiH, isto možete učiniti na reciklaza.ba.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img