Rebalansom budžet Brčkog povećan za 13,4 miliona KM

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u ponedjeljak 22. juna na 21. vanrednoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu. Nakon rebalansa u iznosu od 13.442.342,77 KM ukupan budžet Brčko distrikta za ovu godinu iznosi 275.182.335,77 KM.

Rebalansom budžeta obezbijeđeno je 3.000.000 KM za podršku preduzećima i preduzetnicima radi očuvanja radnih mjesta kao obaveza koje proizlazi iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog Kovida-19. Za isplatu podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu obezbijeđeno je nedostajućih 1.500.000 KM, a za podršku licima koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje izdvojen je 1.000.000 KM.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je usvojeni rebalans budžeta pokazao veoma odgovoran i ozbiljan pristup vlasti u rješavanju zakonskih i političkih obaveza u smislu obezbjeđivanja sredstava za funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova u Distriktu kao i senzibiliteta prema određenim kategorijama u lokalnoj zajednici da bi se, kako je istakao, što lakše prebrodila kriza u kojoj smo se našli.

– Izdvojena su sredstva za funkcionisanje javnih preduzeća Luka i Radio Brčko bez kojih ne bi mogli normalno obavljati svoje poslovne aktivnosti. Obezbijedili smo i nedostajućih 3,5 miliona KM zbog povećanja plata ljekarima i medicinskom osoblju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi koja nismo predvidjeli osnovnim budžetom – rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da će usvojeni rebalans budžeta omogućiti i realizaciju nekoliko važnih infrastrukturnih projekata među kojima je rekonstrukcija Četvrte osnovne škole za koju je izdvojeno 500.000 KM. Za izgradnju obdaništa u mjesnoj zajednici Broduša i opremanje obdaništa na Ilićki izdvojeno je 420.000 KM, a za rekonstrukciju Zanatskog centra u gradu 60.000 KM.

– Nismo izostavili ni humanitarni pristup kroz podršku onima kojima je neophodno hitno obezbijediti novac za liječenje – naglasio je predsjednik Kadrić. Za nabavku lijekova za liječenje malignih oboljenja izdvojeno je 100.000 KM, a za liječenje trogodišnje djevojčice Sare Maksimović 50.000 KM.

Na 21. vanrednoj sjednici Skupština je usvojila i Odluku o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava iz sredstava rezerve budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime