Realizacija projekata na Savi i Brci teče planiranom dinamikom

Predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH boravili su danas u Brčkom, gdje su sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem, šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoranom Gajićem i zaposlenima ovog odjeljenja razgovarali o projektima koje finansira Evropska unija, a koji se realizuju na području distrikta Brčko. Riječ je o projektima „Regulacija rijeke Brke”, čija je vrijednost 1.140.000 evra, i „Rekonstrukcija savskog nasipa” u vrijednosti od 965.000 evra.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je nakon sastanka da su ovo veoma vrijedni i korisni projekti za lokalnu zajednicu, pogotovo imajući u vidu poplave i štete koje su nam se dogodile 2014. godine. „Realizacija projekata ide predviđenom dinamikom. Pojavljuju se i određeni problemi, ali smo mi kao lokalna zajednica opredijeljeni da ih implementiramo i probleme rješavamo u hodu. Nema nikakve sumnje da ćemo učiniti napor sa svoje strane da oba projekta završimo u predviđenim rokovima“, istakao je gradonačelnik Milić i izrazio nadu da će Brčko i ubuduće sa Delegacijom Evropske unije imati uspješnu saradnju.

Andrea Marko Vera, rukovodilac Sekcije za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Delegacije Evropske unije u BiH, istakao je da su Evropska unija i njene članice najveći politički i ekonomski partneri BiH.

- Reklama -

„Primjer za to je i sve ono što se dešavalo nakon poplava u Bosni i Hercegovini, kada se EU postavila kao nacionalni koordinator za rješavanje problema poplava, ali i prevenciju budućih potencijalnih problema. EU je u BiH plasirala 25 miliona evra grant sredstava za ove namjene, među kojima su i dva pomenuta projekta u Brčkom. Njihova realizacija ide veoma dobro, naročito zbog dobre saradnje koju imamo sa lokalnim vlastima“, istakao je Vera.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici predstavnici distrikta Brčko i Delegacije EU u BiH obišli su radove koji se odvijaju na rijeci Brki, a u vezi sa regulacijom korita rijeke.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime