spot_img
spot_img

Реаговали из ЈЗУ: Госпођу Шечић треба да буде срамота

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из брчанског Дома здравља демантовали су новоде скупштинског заступника и представнице ромске националне мањине у Дистрикту Мејре Шечић по питању дискриминације Рома у нашој локалној заједници, наводећи да је спорни натпис “Роми” на касетама на одјелу Педијатрије, дио десетогодишњег пројекта у Брчко дитстрикту.

Прим. др специјалиста педијатрије Нихад Мусић каже како је ријеч о пројекту под називом “Акциони план за рјешавање проблема у здравству ромске популације”, чији је носилац Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а у оквиру којега су овој популацији доступни здравствени прегледи на терену.

“Сваке године ЈЗУ проводи тај акциони план у дјело, а ја сам као координатор задужен да то и реализујем. У склопу тог плана ради се имунизација дјеце, превентивни прегледи за откривање карцинома, налази крви, тумор маркери. Све те активности проводе радници ЈЗУ на терену у ромским насељима Суљагића сокак, у Мостарској улици и на Прутачама”, каже прим. др Мусић.

Мусић наводи како је и сама Мејра Шечић у више наврата била активна учесница у том пројекту, те је правила пописе, позивала и доводила на прегледе припаднике ромске националне мањине

“У тој ладици се налазе и њезини пописи. Драго ми је да је попљувала ЈЗУ као представница Рома јер ова установа је толико урадила за ромску националну мањину у граду да госпођу треба да буде срамота што се усудила да пљује и сама по себи. У касети се налази документација стара и до 10 година јер толико пројект траје. Тај пројект треба да се настави још три године, а ја се овог тренутка питам да ли Роми, што се мене тиче, заслужују оволико пажње ако њихов представник узима себи за право да пљује по здравственој установи, по њиховим дјелатницима, да пљује по комплетној институцији? Заслужују ли Роми ово? Нека одговори госпођа као представница Рома свом народу, што то ради?”, каже др Мусић.

Др Мусић додаје како ово нипошто није вид дискриминације према овој националној мањини.

“Роми су народ, у овој држави и граду су признати као национална мањина. То је име народа. Ја ту не видим ништа увредљиво. Ако госпођа мисли да је то увредљиво нека у Скупштини предложи неки другачији начин обиљежавања”, закључио је др Мусић.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img