spot_img
spot_img

Rasprava o radu Tužilaštva i ubrzanje rada FZO obilježili sjednicu Skupštine

spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta BiH je na drugom nastavku 45. redovne sjednice primila k znanju Izvještaj o radu Tužilaštva Brčko distrikta BiH za 2022. godinu.

Glavni tužilac Tužilaštva Zekerija Mujkanović rekao je da je u Distriktu stanje bezbjednosti dobro i da je Tužilaštvo jedna od rijetkih institucija koja unazad osam godina, do kraja godine, uspijeva da riješi sve predmete po prijavi.

On je dodao da su prošle godine okončani svi predmeti koji se odnose na izborne prevare, da je pokrenuta istraga i podignuta optužnica za predmet visoke korupcije i da će do kraja ove godine biti okončani predmeti koji se odnose na zloupotrebu budžetskih sredstava od strane nekoliko nevladinih organizacija.

Mujkanović je naveo da su najstarije istrage, koje se vode, iz 2020. godine, da u prosjeku traju četiri i po mjeseca, ali da su prošle godine trajale šest mjeseci jer četvoro tužilaca nije radilo, zbog čega je rad bio otežan.

Skupština je primila k znanju i informaciju o upućivanju pacijenata na liječenje van Brčko distrikta koja je razmatrana na predlog Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta da u saradnji sa relevantnim institucijama, u roku od devedeset dana, izvrši administrativnu izmjenu postojeće procedure o upućivanju pacijenata na liječenje van Brčko distrikta BiH u smislu njenog ubrzanja i pojednostavljenja i istu dostavi Komisiji za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Nakon što je izrazila zadovoljstvo dobijenim informacijama o primljenim zahtjevima za izdavanje odobrenja za građenje s podacima o statusu tih zahtjeva za period od 2020. godine do danas, predlagač ove tačke poslanik Milijana Simić povukla ju je sa dnevnog reda.

Za naredno zasjedanje odložena je informacija o isplaćenim sudskim presudama u zadnjih pet godina čije razmatranje je predložio poslanik Boro Ristić.

Drugi nastavak 45. redovnog zasjedanja prekinut je na tački dnevnog reda koja se odnosi na razmatranje informacije o preduzetim aktivnostima vezanim za štrajk zaposlenih u javnim institucijama i pravnim licima čiji osnivač je Brčko distrikt.

U nastavku zasjedanja, koji će biti naknadno utvrđen, poslanici će razmatrati ovu kao i preostale dvije tačke dnevnog reda koje se odnose na informaciju u vezi s poslaničkim pitanjem poslanika Admira Mujkanovića i na inicijativu o donošenju zakona o studentskom radu čiji predlagač je poslanik Abdulah Iljazović.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img