spot_img
spot_img

Rasadnik super-ljudi: Posjetili smo Poliglota Institut

spot_img
spot_img

Ukoliko pratite regionalni TV šou „Super ljudi“, sigurno ste primjetili da skoro nijedna epizoda nije prošla bez mališana iz Brčkog, genijalaca koji naš grad predstavljaju u najboljem svjetlu. Ukoliko ste se o ovom fenomenu malo raspitali, sigurno znate i šta je zajedničko brčanskim super-ljudima: skoro svi su redovni polaznici Instituta Poliglota u Brčkom.

Zato smo odlučili da posjetimo ovaj centar i pitamo Sandru Dobrijević, profesoricu Engleskog, o čemu se tačno radi i šta je tajna ovih mladih super-ljudi.

Prva stvar koju smo primjetili jeste da ćete ovdje teško sresti muškarce – Poliglota Institut zapošljava dvanaest žena. Zato smo na samom početku razgovora pitali Sandru da li je možda u ovome tajna mladih super-ljudi.

“Ne, ne. To je slučajnost, prosto su se stvari tako desile. Istina je da trenutno zapošljavamo dvanaest žena – profesorice engleskog, njemačkog, italijanskog, kao i psihologa, logopeda i vaspitača. Ali nije u tome tajna uspjeha naših učenika.”, kaže nam Sandra kroz smijeh.

Tajna je, po svemu sudeći, u NTC sistemu učenja, nečemu po čemu se ovaj Institut ističe u našem gradu, ali i šire. Radi se o specijalizovanom programu za edukaciju čiju osnovu predstavljaju savremena naučna otkrića iz oblasti neuronauke i pedagogije sa ciljem razvoja kreativnosti i funkcionalnog znanja djece. U kreiranju programa učestvovao je međunarodni tim stručnjaka iz nekoliko oblasti: neurofiziologija, pedagogija, psihologija, pedijatrija i defektologija, na čelu sa dr Rankom Rajovićem, ljekarom specijalistom interne medicine i neuroendokrinilogom.

“Da, sigurno je da je NTC sistem i saradnja koju naš institut ima sa dr Rankom Rajovićem značajan faktor u uspjehu naših učenika. U ovom programu upotrebljavaju se sve one tehnike koje su pominjane u „Super ljudima“ – asocijativno pamćenje, funkcionalno mišljenje, izbjegava se učenje na pamet i bez razumijevanja… Luka Dabić sjajan je primjer kako ovo funkcioniše, što je i sam rekao – pomoću asocijacija koje on stvara u svojoj glavi. Tu je i Andrej Mihajlović koji je počeo sa NTC puzlama, zainteresovao se za zastave i to se prosto širilo. Ukoliko je djetetu nešto zanimljivo, nema granica onome što može naučiti. I Vanja Malić i Sofija Ilić dokaz su za ovo. Zatim Aleksa Gavrić, koji pored talenta koji je pokazao, rubikovu kocku sklapa za 18 sekundi, što je nevjerovatno.”, objašnjava Sandra.

Koliko su ovi mladi ljudi dobri ambasadori našeg grada pokazuje i to što je Momčilo Otašević, voditelj emisije “Super ljudi”, u jednom trenutku upitao: “Da li postoji još neki grad u Bosni osim Brčkog?”

Tajnog recepta za ovakav uspjeh, naravno, nema. Predan rad, ulaganje u obrazovanje djece, ljubav prema profesiji učitelja i djeca željna znanja – sve ovo treba da se „poklopi“ da bi se stvorio mladi super-čovjek.

Vrijedi spomenuti i da Poliglota institut uskoro uvodi i jednu novinu – Veseli boravak, koji se takođe zasniva na spomenutim NTC metodama i tehnikama. Radi se o produženom boravku za djecu predškolskog i školskog uzrasta u Brčkom, a ideja je da se obezbjedi sve ono što je djetetu potrebno za zdravo, bezbjedno i korisno provođenje vremena prije ili posle škole, od 7 do 17 časova, uz mogućnost produženja po potrebi.

Pored uvježbavanja misaonih i perceptivnih sposobnosti i ponavljanja i utvrđivanja redovnih nastavnih sadržaja, djeca će u Veselom boravku uživati i u raznim radionicama – muzičkoj, likovnoj, dramskoj, psihološkoj, zdravstvenoj… Na vama je da dijete dovodite od kuće do boravka, i od boravka do kuće, profesionalni vaspitači i profesori iz Poliglota Instituta pobrinuće se za ostalo. Vaše dijete će otpratiti do škole i nazad do boravka, dobijaće pomoć pri izradi domaćih zadataka, redovne i kvalitetne obroke, čak i dopunsku nastavu, po potrebi. Tu su i redovna jutarnja gimnastika, časovi stranih jezika, programiranje, čitanje sa logopedom, časovi matematike, razne  kreativne radionice…

Iako je ovaj Institut mlađi od godinu dana, zahvaljujući višegodišnjem iskustvu onih koji u njemu rade, već je postao poznat i van granica našeg grada, što potvrđuju i mladi super-ljudi.

Nema sumnje da će se za Poliglotu i njegove učenike tek čuti…

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img