Radovi na zaobilaznici oko Brčkog dostigli planski nivo

Radovi na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog trenutno su u stanju stabilizacije tla. Za nastavak skupih radova na završetku trase duge oko 19 kilometara potrebna je druga teška mehanizacija.

Trasa zaobilaznice oko Brčkog duga je oko 19 kilometara. U prošloj godini izgledala je poprilično zapušteno, ali s dolaskom novog rukovodstva u Javno preduzeće „Putevi“ stvari su se znatno promijenile. Do sada je na trasi završeno oko 35 posto zemljanih radova, ističu u menadžmentu preduzeća.

- Reklama -

“Na raspolaganju nam je još uvijek oko 18 miliona eura, ali sad dolaze skupi radovi, koje je moguće raditi na mnogo više pozicija, što znači da ćemo i dalje raditi na nadoknađivanju vremena”, kaže direktor JP „Putevi“ Brčko Distrikta Miroslav Miškić.

Zbog kašnjenja u izvođenju radova Distrikt je plaćao penale na nepovučena kreditna sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj, iako je riječ o veoma važnom kapitalnom projektu, imajući u vidu da je Brčko Distrikt jedna od rijetkih sredina koja nema kvalitetno riješen tranzitni saobraćaj.

“Ova obilaznica će, također, prema strateškim dokumentima BD-a, biti predmetom i strategija na nivou BiH i biti dio nekih budućih značajnijih saobraćajnica i koridora u ovom dijelu BiH”, ističe brčanski gradonačelnik Siniša Milić.

Planom je predviđeno da radovi na zaobilaznici budu dovršeni u februaru 2018. godine, ali u Putevima ističu da zbog zimskih uslova nisu baš uvjereni da će to biti moguće.

“Moja procjena je da bi to moglo biti završeno u augustu ili septembru sljedeće godine, ali mi se bavimo razmišljanjima kako napraviti šemu da se to završi u okviru prvobitno odobrenog roka”, naglašava Miškić.

Na trasi zaobilaznice ima ukupno 19 objekata, od toga četiri kružna toka, dvije raskrsnice u nivou, a ostalo su mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci.

 

 

 

 

(federalna.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime