Radovi na projektu “Gradske bašte Brčko” u punom su jeku

Brčanski “Klub ljubitelja prirode” krajem prošle godine pokrenuo je svjetski prepoznat projekt Gradska bašta, prema čemu je Brčko među prvim gradovima u Bosni i Hercegovini koji je implementirao ovakav projekt.

Projekt punog naziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva kroz usvajanje praktičnih znanja i vještina – Gradska bašta“ koji je inicijalna sredstva dobio iz Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Distrikta, za cilj ima razvijanje društva, jačanje kapaciteta civilnog društva u zajedničkim aktivnostima, prenošenje praktičnih vještina i znanja o vrtlarenju, organskoj poljoprivredi, začinskom i ljekovitom bilju.

U sklopu projekta, do sada su provedeni radovi na čišćenju, pripremanju i raspodjelama parcele Gradske bašte od 600 kvadrata, a juče je u Omladinskom centru upriličena i prva ovogodišnja radionica vezana za vegetativno i generativno razmnožavanje biljaka.

Na četverosatnoj radionici koju je vodio diplomirani inžinjer hortikulture sa šumarskog fakulteta u Sarajevu, Elmin Karzić, bilo je prisutno 15 polaznika.

Predsjednik “Kluba ljubitelja prirode” i jedan od organizatora radionice, Damjan Dundžić, nakon uspješno provedene radionice najavio je nove edukacije i praktične radove vezane uz tematiku prirode i tla, te izgradnju gredica po principu permakulture. Istakao je kako je ovo tek početak ovogodišnjih aktivnosti Gradske bašte te kako bi se u skorije vrijeme u brčanskom Omladinskom centru trebalo održati i predavanje na temu upoređivanja organske i komercijalne poljoprivrede s osvrtom na pozitivne primjere zemalja iz okruženja.

Prema Dundžićevim riječima, “Klub ljubitelja prirode” namjerava otvoriti višenamjenski objekat koji će biti otvoren za sve zainteresovane kada su u pitanju priroda i životinje te kako će prostor biti pogodan i za održavanje edukacija i radionica iz ove oblasti, ali i podjelu proizvoda uzgojenih u Gradskoj bašti.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime