Radoslav Subotić: Izgraditi Brčko kakvo smo odavno trebali imati

Demokratski savez (DEMOS) jedna je od političkih partija koja ove godine prvi put izlazi na lokalne izbore. Predsjednik ove stranke u Brčkom, Radoslav Subotić, za nula49.com govorio je o očekivanjima, ambicijama i motivaciji u bavljenju politikom.

nula49: Gospodine Subotiću, prije svega, s obzirom da je DEMOS mlada politička opcija, kakva su vaša očekivanja na predstojećim izborima?

Radoslav Subotić: DEMOS jeste relativno nova politička partija, ali daleko od toga da je nepoznata, kako u našem gradu, tako i šire. Ne sumnjamo da će građani prepoznati naš rad u prethodnom periodu, te kvalitetne ljude koje smo ponudili kao kandidate za Skupštinu Brčko distrikta.

n49: Brčanski DEMOS na ove lokalne izbore izlazi kao dio koalicije sa SNSD-om. Kako je došlo do te odluke?

RS: Mislim da je sasvim jasno koliko je Brčko važno za srpski narod, ne samo u ovom gradu. “Sitnjenje” biračkog tijela ne ide u prilog našem narodu, a ideja o “Okupljanju za Brčko” poklopila se sa vizijom za ovaj grad koju ima i DEMOS. Samo snažna srpska koalicija u Skupštinskim klupama garant je ravnopravnosti srpskog i ostalih naroda u Brčkom. Vjerujem da je ovakav nastup na lokalnim izborima najbolji put ka tome.

n49: U julu prošle godine izabrani ste za predsjednika DEMOS-a u Brčkom. Šta Vas je motivisalo da se aktivnije bavite politikom?

RS: Zaista vjerujem da imam dovoljno znanja i iskustva kojim mogu pomoći svom gradu. Više od 20 godina poslujem kao uspješan privrednik u Brčkom i regionu, a sticajem okolnosti sada konačno imam više vremena za posvetiti društvenom radu. Pored toga, za razvoj ovog grada imam i, moglo bi se reći, lični interes. Pet mojih sinova živi u Brčkom, a ja ne želim da u bioskop ili pozorište moraju ići u druge gradove. Ovaj grad zaslužuje i jedno i drugo, kao i bazene, univerzitete, nove prilike za zapošljavanje. To je moj program.

n49: Prošlo je 20 godina od formiranja Brčko distrikta i mnogi građani su, reklo bi se s pravom, izgubili nadu u taj “program”. Vjerujete li zaista da je to i dalje moguće?

RS: Da ne vjerujem, ne bih svojim imenom stao iza toga. Za razliku od mnogih koji izlaze na ove izbore, meni politika nije potrebna. I slažem se, propušteno je mnogo prilika, ali ne mislim da to znači da trebamo odustati. Naprotiv. Svi vidimo da ljudi gube nadu, naročito mladi. Najpoželjniji posao više čak nije ni u institucijama Distrikta, već u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj… I razumijem te ljude, znam kako je biti bez ičega, boriti se za nešto bolje za sebe i svoju porodicu.

Ali sam siguran da se za to bolje možemo izboriti zajedno, ovdje. Mladi moraju biti pokretač te promjene.

Ipak bih dodao i da smo u posljednje vrijeme svjedoci brojnih pozitivnih pomaka u mnogim sferama. Neću ih ovdje nabrajati, ali siguran sam da i građani vide da neke stvari konačno kreću na bolje. Cilj je iskoristiti taj zamajac, dodati novu snagu, izgraditi Brčko kakvo smo odavno trebali imati.

n49: S obzirom na Vaše iskustvo u privredi, kako ocijenjujete stanje u ovoj oblasti? 

RS: Čini mi se da je kod nas konstantno u modi kritika. Ipak, moram biti iskren i reći da Brčko distrikt, u poređenju sa regionom, ima dobre uslove za privrednike. Naravno, mjesta za napredak i dalje ima, ali postoje brojni podsticaji koji čine poslovni ambijent solidnim. Nameti su svakako visoki, naročito za male i mlade privrednike, i na tome treba raditi.

Takođe, mislim da možemo učiniti više kada je u pitanju privlačenje većih investitora, ozbiljnijih kompanija. Najveći izazov u sledećem periodu svakako će biti posljedice pandemije. Sve industrije pretrpjele su velike gubitke, a još uvijek nemamo punu sliku. Distrikt mora stati uz svoje privrednikeu ovakvim trenucima.

n49: Za kraj, kakva je Vaša poruka biračima pred lokalne izbore?

RS: Izađite na izbore. Sloboda koju imamo skupo je plaćena, a pravo da sami odlučimo o svojoj sudbini nešto je o čemu su generacije sanjale. Sa tom slobodom dolazi i odgovornost da izaberemo najbolje za naš grad. Mnoge su prilike već propuštene, ne dozvolite da i ova bude među njima. Okupimo se za Brčko.

 

 

 

(sponzorisana objava)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime