spot_img
spot_img

Радослав Суботић: Изградити Брчко какво смо одавно требали имати

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Демократски савез (ДЕМОС) једна је од политичких партија која ове године први пут излази на локалне изборе. Предсједник ове странке у Брчком, Радослав Суботић, за nula49.com говорио је о очекивањима, амбицијама и мотивацији у бављењу политиком.

nula49: Господине Суботићу, прије свега, с обзиром да је ДЕМОС млада политичка опција, каква су ваша очекивања на предстојећим изборима?

Радослав Суботић: ДЕМОС јесте релативно нова политичка партија, али далеко од тога да је непозната, како у нашем граду, тако и шире. Не сумњамо да ће грађани препознати наш рад у претходном периоду, те квалитетне људе које смо понудили као кандидате за Скупштину Брчко дистрикта.

n49: Брчански ДЕМОС на ове локалне изборе излази као дио коалиције са СНСД-ом. Како је дошло до те одлуке?

РС: Мислим да је сасвим јасно колико је Брчко важно за српски народ, не само у овом граду. “Ситњење” бирачког тијела не иде у прилог нашем народу, а идеја о “Окупљању за Брчко” поклопила се са визијом за овај град коју има и ДЕМОС. Само снажна српска коалиција у Скупштинским клупама гарант је равноправности српског и осталих народа у Брчком. Вјерујем да је овакав наступ на локалним изборима најбољи пут ка томе.

n49: У јулу прошле године изабрани сте за предсједника ДЕМОС-а у Брчком. Шта Вас је мотивисало да се активније бавите политиком?

РС: Заиста вјерујем да имам довољно знања и искуства којим могу помоћи свом граду. Више од 20 година послујем као успјешан привредник у Брчком и региону, а стицајем околности сада коначно имам више времена за посветити друштвеном раду. Поред тога, за развој овог града имам и, могло би се рећи, лични интерес. Пет мојих синова живи у Брчком, а ја не желим да у биоскоп или позориште морају ићи у друге градове. Овај град заслужује и једно и друго, као и базене, универзитете, нове прилике за запошљавање. То је мој програм.

n49: Прошло је 20 година од формирања Брчко дистрикта и многи грађани су, рекло би се с правом, изгубили наду у тај “програм”. Вјерујете ли заиста да је то и даље могуће?

РС: Да не вјерујем, не бих својим именом стао иза тога. За разлику од многих који излазе на ове изборе, мени политика није потребна. И слажем се, пропуштено је много прилика, али не мислим да то значи да требамо одустати. Напротив. Сви видимо да људи губе наду, нарочито млади. Најпожељнији посао више чак није ни у институцијама Дистрикта, већ у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској… И разумијем те људе, знам како је бити без ичега, борити се за нешто боље за себе и своју породицу.

Али сам сигуран да се за то боље можемо изборити заједно, овдје. Млади морају бити покретач те промјене.

Ипак бих додао и да смо у посљедње вријеме свједоци бројних позитивних помака у многим сферама. Нећу их овдје набрајати, али сигуран сам да и грађани виде да неке ствари коначно крећу на боље. Циљ је искористити тај замајац, додати нову снагу, изградити Брчко какво смо одавно требали имати.

n49: С обзиром на Ваше искуство у привреди, како оцијењујете стање у овој области? 

РС: Чини ми се да је код нас константно у моди критика. Ипак, морам бити искрен и рећи да Брчко дистрикт, у поређењу са регионом, има добре услове за привреднике. Наравно, мјеста за напредак и даље има, али постоје бројни подстицаји који чине пословни амбијент солидним. Намети су свакако високи, нарочито за мале и младе привреднике, и на томе треба радити.

Такође, мислим да можемо учинити више када је у питању привлачење већих инвеститора, озбиљнијих компанија. Највећи изазов у следећем периоду свакако ће бити посљедице пандемије. Све индустрије претрпјеле су велике губитке, а још увијек немамо пуну слику. Дистрикт мора стати уз своје привредникеу оваквим тренуцима.

n49: За крај, каква је Ваша порука бирачима пред локалне изборе?

РС: Изађите на изборе. Слобода коју имамо скупо је плаћена, а право да сами одлучимо о својој судбини нешто је о чему су генерације сањале. Са том слободом долази и одговорност да изаберемо најбоље за наш град. Многе су прилике већ пропуштене, не дозволите да и ова буде међу њима. Окупимо се за Брчко.

 

 

 

(sponzorisana objava)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img