spot_img
spot_img

Radnici JP “Luka Brčko” održali jednočasovni štrajk upozorenja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zaposleni u Javnom preduzeću „Luka Brčko“ održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja kojim su ukazali na sve teži položaj radnika u jedinoj bosanskohercegovačkoj luci.

Predsjednik Sindikalne organizacije JP „Luka Brčko“ Aleksandar Popržen rekao je novinarima da su zahtjevi upućeni upravi ovog preduzeća, a tiču se linearnog povećanja plata od 250 KM, donošenje Opšteg kolektivnog ugovora, povećanje naknade za topli obrok u visini od jedan odsto prosječne plate u Distriktu kao i naknade za prevoz.

„Naš osnovni cilj je da poboljšamo uslove rada i plate. One nisu već duže vrijeme korigovane i ne mogu da pokriju ni osnovne životne namirnice. Svjesni smo svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Imali smo razgovre sa upravom i ona je svjesna položaja u kojem se radnici nalaze“, rekao je Popržen i dodao da su njihovi prihodi uslovljeni količinom pretovara roba, vodostajem rijeke Save i nemogućnosti da koriste lučki terminal za kamioniski prevoz roba preko mosta na rijeci Savi.

On je rekao da je u tom preduzeću najniža plata oko 740 KM, a najviša do 1.400 KM i da se sa tim primanjima ne mogu pokriti troškovi života.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić podržao je štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću rekavši da su radnici u JP „Luka Brčko“ u najtežem položaju u Distriktu jer su njihova primanja uslovljena načinom poslovanja.

„Imamo nagovještaje da ćemo tokom ove ili početkom sljedeće sedmice sjesti za pegovarački sto sa predstavnicima Vlasti u Distriktu i da ćemo jako brzo riješiti ove probleme“, istakao je Babić i naglasio da će brčanski Sindikat prestati sa štrajkovima kada se njihovi zahtjevi počnu rješavati.

Babić je najavio da će se u narednom periodu organizovati i uspostaviti Služba pri Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Distrikta, koja će se baviti radnopravnim odnosima i sa kojom će se ubuduće rješavati ovakva pitanja.

Predrag Božić, poslovođa na poslovima pretovara roba u JP „Luka Brčko“ rekao je da su njegova primanja oko 1.300 KM i da se sa tim primanjima ne može kvalitetno živjeti zbog inflacije koja svakodnevno divlja.

On je podržao svoje kolege u nastojanju da im se poboljša materijalni status i ponovio da je poslovanje u ovoj firmi uslovljeno procesima koji ne zavise ni od radnika ni od uprave ovog preduzeća.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img