wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Radnici JP “Luka Brčko” održali jednočasovni štrajk upozorenja - nula49.com
spot_img

Radnici JP “Luka Brčko” održali jednočasovni štrajk upozorenja

Published:

spot_img

Zaposleni u Javnom preduzeću „Luka Brčko“ održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja kojim su ukazali na sve teži položaj radnika u jedinoj bosanskohercegovačkoj luci.

Predsjednik Sindikalne organizacije JP „Luka Brčko“ Aleksandar Popržen rekao je novinarima da su zahtjevi upućeni upravi ovog preduzeća, a tiču se linearnog povećanja plata od 250 KM, donošenje Opšteg kolektivnog ugovora, povećanje naknade za topli obrok u visini od jedan odsto prosječne plate u Distriktu kao i naknade za prevoz.

„Naš osnovni cilj je da poboljšamo uslove rada i plate. One nisu već duže vrijeme korigovane i ne mogu da pokriju ni osnovne životne namirnice. Svjesni smo svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Imali smo razgovre sa upravom i ona je svjesna položaja u kojem se radnici nalaze“, rekao je Popržen i dodao da su njihovi prihodi uslovljeni količinom pretovara roba, vodostajem rijeke Save i nemogućnosti da koriste lučki terminal za kamioniski prevoz roba preko mosta na rijeci Savi.

On je rekao da je u tom preduzeću najniža plata oko 740 KM, a najviša do 1.400 KM i da se sa tim primanjima ne mogu pokriti troškovi života.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić podržao je štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću rekavši da su radnici u JP „Luka Brčko“ u najtežem položaju u Distriktu jer su njihova primanja uslovljena načinom poslovanja.

„Imamo nagovještaje da ćemo tokom ove ili početkom sljedeće sedmice sjesti za pegovarački sto sa predstavnicima Vlasti u Distriktu i da ćemo jako brzo riješiti ove probleme“, istakao je Babić i naglasio da će brčanski Sindikat prestati sa štrajkovima kada se njihovi zahtjevi počnu rješavati.

Babić je najavio da će se u narednom periodu organizovati i uspostaviti Služba pri Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Distrikta, koja će se baviti radnopravnim odnosima i sa kojom će se ubuduće rješavati ovakva pitanja.

Predrag Božić, poslovođa na poslovima pretovara roba u JP „Luka Brčko“ rekao je da su njegova primanja oko 1.300 KM i da se sa tim primanjima ne može kvalitetno živjeti zbog inflacije koja svakodnevno divlja.

On je podržao svoje kolege u nastojanju da im se poboljša materijalni status i ponovio da je poslovanje u ovoj firmi uslovljeno procesima koji ne zavise ni od radnika ni od uprave ovog preduzeća.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img