Radari u Brčkom za osam mjeseci zabilježili preko 6.000 prekršaja

Jedinica saobraćajne policije Brčko distrikta analitički sagledava stanje sigurnosti u saobraćaju i osnovne parametre koji doprinose nastajanju saobraćajnih nezgoda, a u skladu s tim, između ostalog vrše i kontrolu brzine kretanja vozila.

Od početka godine, zaključno s osmim mjesecom evidentirano je preko 6.000 prekršaja, po pitanju stacioniranih i mobilnih radarskih kontrola.

Na ovogodišnji rad radarskih sistema uticala je i prividna obustava saobraćaja vezana uz kovid-19 te rekonstrukcija saobraćajnica koje su u neposrednoj blizini postavljenih radarskih sistema.

U skladu s tim, kada su u pitanju četiri stacionirana radarska sistema s kojima raspolaže Policija Distrikta, u odnosu na ista razdoblja prethodnih godina, broj ovogodišnjih prekršaja je smanjen.

“Zaključno s osmim mjesecom ove godine, evidentirano je 4.809 prekršaja, od čega je izdato 2.764 naloga. Dio prekršaja je u fazi obrade, dio se odnosi na strance, dok se jedna cjelina ne može procesuirati zbog određenih tehničkih problema i nemogućnosti utvrđivanja ko je izvršitelj”, rekao je za Radio Brčko komandant Jedinice saobraćajne policije policije, Kenad Bajrić.

Pored stacioniranih radara, Policija Distrikta svakodnevno upotrebljava i mobilne radarske sisteme u vidu TruCAM ručnog radara i vozila koje se koristi za kontrolu brzine u pokretu, tzv. “presretača”.

“Mobilnim radarskim sistemima smo ove godine izvršilii 392 kontrole i izdali 1.771 prekršajni nalog”, istaknuo je Bajrić.

Kada su u pitanju kazne za prekršaje počinjene u saobraćaju, Bajrić ističe kako su ukupna dugovanja brčanskih vozača oko 1,9 miliona KM, a da se naplaćenost tih prekršajnih naloga, na mjesečnom nivou kreće oko 50 posto.

Za vozače koji ne plate prekršajne naloge na vrijeme, pokreće se proces prinudne naplate od strane Poreske uprave.

 

 

 

(radiobrcko.ba

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime