spot_img
spot_img

Први “Суџук фест” у Брчком: Оцијењен квалитет 50 пристиглих узорака произвођача из БиХ, Србије и Хрватске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први “Суџук фест” биће одржан у Брчком 12. фебруара, а овој манифестацији одазвали су се произвођачи из БиХ, Србије и Хрватске, саопштили су организатори.

Упросторијама “Воћног клуба” из Брчког данас је организовано оцјењивање квалитета 50 пристиглих узорака суџука, а резултати ће бити саопштени наредног петка, на дан одржавања фестивала.

Предсједник стручног жирија за оцјењивање квалитета суџука Сабина Оперта рекла је да жири оцјењује спољашњи и изглед пресјека, мирис, текстуру, укус и арому, те да је 20 највећи број бодова којим могу оцијенити један узорак.

– На основу освојених бодова суџук ћемо класирати у “екстра”, “прву”, “другу” и “трећу” класу, а оне које не буду задовољиле тражени квалитет ићи ће у категорију “ван класе” – навела је Оперта.

Она је истакла да се квалитет суџука погоршао у посљедњих неколико година јер садржи недовољно протеина, свега 16 одсто, те да је та количина прописана Правилником о месним производима.

Квалитетан суџук, наглашава она, не би требао да има мање од 22 одсто протеина, а потребно је јасно дефинисати традицоналну и индустријску производњу.

– Произвођачи су додали више масноћа, због чега је опао квалитет суџука. Додају се и неки састојци који нису карактеристични за суџук. Његови главни састојци су говеђе месо, говеђи лој, бијели лук, црни бибер и кухињска со. То је традиционалан начин, док се у индустријском кухињска со може замијенити нитритном – каже Оперта.

Предсједник брчанског “Воћног клуба” Саво Лукић рекао је новинарима да ће награде додијелити у категоријама за најбољи суџук Брчко дистрикта, БиХ, Србије и Балкана.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img