Prvi put u Brčkom: Takmičenje u jedenju ljutih papričica

Po prvi put u Brčkom, u srijedi će biti organizovano takmičenje u jedenju ljutih papričica!

Skovilova skala, nazvana po apotekaru Vilburu Skovilu, mjeri ljutinu u paprikama, koja zavisi od količine kapsaicina, koja se nalazi u kori paprike. Kapsaicinoidi se vezuju na receptore odgovorne za osećaj topline. Aktivirani receptori šalju signal mozgu nakon čega mozak aktivira reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestuje se kroz ubrzani puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina itd.

- Reklama -

Kako to tačno izgleda u praksi, možete provjeriti već u srijedu. Najljuće takmičenje će se održati u Balkan pabu u Brčkom, u organizaciji MonMaris – Biljne kapi i Balkan pab Brčko u srijedu 22.08.2018. godine sa početkom u 20:00 časova.

Prvi krug predstavlja zagrijavanje u vidu zdravice svih učesnika sa MonMaris tinkturom za podsticanje cirkulacije. MonMaris tinktura za cirkulaciju predstavlja alkoholni rastvor napravljen od organski uzgojene habanero paprike.

Drugi krug – domaća feferona (500 SHU). Treći krug – Mađarska ljuta paprika (5000 SHU).

Četvrti krug – takmičare očekuje posljednji ljuti test – HABANERO paprika (350.000 SHU). Habanero paprika koja će se koristiti za takmičenje je uzgojena u organskom uzgoju na području Brčko distrikta u zasadu MonMaris – Biljne kapi.

Peti (rezervni) krug – (ukoliko ostane finalista), predstavlja test brzine – obična domaća paprika. Najbrži takmičar koji pojede papriku ujedno je i pobjednik prvog najljućeg takmičenja u Brčkom.

Nagrade za najljuće takmičare su obezbijedili Balkan pab Brcko i MonMaris – Biljne kapi, a uz navedene nagrade svakako ostaje i titula “Najljućeg Brčaka”!

Pravila su kratka i jasna – kome ne bude dobro, ko popije mlijeko ili ko sam odustane taj je izgubio. Pauze između krugova su duže, jer ljutina, poput osvete, dolazi kasnije, u ovom slučaju nakon 2-3 minute.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem Fejsbuk stranice (ovdje) ili lično na adresi Balkan paba.

Organizatori zadržavaju pravo izbora takmičara. Učešće je moguće samo za punoljetne osobe.

Iako je Habanero izuzetno ljuta paprika, ona svakako nije među najljućim paprikama na svijetu (najljuća je Karolina riper – 2 miliona SHU). Međutim, bitno je napomenuti da svi učesnici učestvuju na svoju sopstvenu odgovornost.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime