Prvi put u Brčkom: Kurs robotike za najmlađe

Roboti su stigli u Brčko. I ne postoji bolji način da vaše dijete nauči osnove programiranja od igre sa njima.

Većina najplaćenijih poslova današnjice nije ni postojala prije 10 godina. Razvoj aplikacija, programiranje, menadžment društvenih mreža… 2007. godine niko nije mogao ni pretpostaviti da će za svega deset godina ljudi koji imaju ove vještine biti plaćeni kao ljekari, advokati, farmaceuti.

- Reklama -

A svijet se danas mijenja još brže, i niko ne može ni pretpostaviti kako će izgledati 2027. godina. Dakle, kako spremiti djecu za poslove koji još uvijek ne postoje? Najbolje što možete učiniti za svoje dijete danas jeste pomoći mu da razvije matematičko razmišljanje, naučiti ga da razmišlja logički. A upravo to čini programiranje.

Naravno, programiranje nije jednostavno naučiti. Često je suvoparno, dosadno, previše komandi, brojeva, stranih izraza… I tu nastupa mBot. Robot koji više liči na igračku, ali u sebi krije računar i nekoliko senzora, koji ga čine jedinstvim oruđem koje se mijenja iz sata u sat.

mBot može biti autić koji rješava lavirint, pauk koji istražuje okolinu, dizalica koja će vam donijeti patiku ili bezbroj drugih stvari za koje ga programirate – jedino ograničenje jeste dječija mašta. Zahvaljujući brojnim senzorima robot je svjestan okoline i prepoznaje prepreke i objekte, a korisniku odgovara zvučnim i svjetlosnim signalima.

Poliglota Institut u Brčkom jedini je koji nudi ovakav vid učenja osnova programiranja za najmlađe. Kurs robotike održava se jednom sedmično, a već u drugom polugodištu polaznici prelaze na Python programski jezik, gdje opet kroz igru i zabavu uče osnove ozbiljnih programskih jezika, i što je najbitnije – vježbaju rješavanje problema u stvarnom životu.

„Kurs ne zahtjeva nikakvo predznanje i namijenjen je osnovnoškolcima“, kaže nam Stefan Marjanović, apsolvent banjalučkog ETF-a, koji će i uvesti najmlađe u čudesni svijet robotike.

„Cilj nije napraviti od svih polaznika programere. Mnogi od njih će se sigurno opredijeliti za drugi životni put, ali šta god da budu radili, vještine koje nauče kroz ovu radioncu biće im od koristi. Programiranje je na prvom mjestu rješavanje problema. Korak po korak, logikom i matematičkim razmišljanjem, pristupate nečemu i pokušavate da na najjednostavniji mogući način dođete do željenog ishoda. A kao i sve druge vještine, i ova se najbolje uči u najranijem periodu života.“, dodaje Stefan.

Kurs robotike počinje uskoro, a ako se želite oprobati u programiranju, saznati više informacija ili prosto vidjeti kako mBot izgleda uživo, predlažemo da posjetite prostorije Poliglota Instituta ili im se obratite na fejsbuk stranici – OVDJE.

Ukoliko mislite da robotika nije za vas, Poliglota je za ovu školsku godinu spremila još mnogo iznenađenja – tu je programiranje za srednjoškolce, koji mogu naučiti najzastupljeniji programski jezik današnjice, JAVA, ali i likovne i dramske radionce, kao i već poznata NTC radionica.

Ponešto za svakoga.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime