spot_img
spot_img

Први пут у Брчком: Дијете оперисано лапараскопском методом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тим здравствених радника Одјељења хирургије Болница-ЈЗУ “Здравствени центар Брчко” обавили су лапараскопску операцију по први пут код дјетета старости 13 година (2010. годиште), саопштио је др сци Ђорђе Лазић, руководилац Болнице, те је истакао да је ово први пут да је ова метода примијењује и у нашој здравственој установи.

Шеф Одјељења хирургије Болнице ЈЗУ “Здравствени центар Брчко” прим. др Дарко Лазић, специјалиста хирургија, изјавио је:

„То је минимално инвазивна технологија што значи да се операције раде малим резом, оперативни као и постоперативни ток је краћи, а пацијенти лакше подносе операцију. Постоперативни ток код пацијента је протекао добро и он је отпуштен на кућно лијечење. Као руководилац болничког Одјељења морам истакнути да је ово пут којим треба да идемо кад је у питању хирургија. Очекујем да ћемо оставити млад и спосован кадар који ће да настави примјењивати нове методе у хирургији као и другим медицинским гранама.“

Лапароскопским операцијама претходила је набавка лапарскопског стуба, опреме и инструмената за потребе Одјељење за хирургију, а сада слиједи континуирано обављање операција и овом методом.

У наредном периоду може се очекивати да ћемо настави са лапараскопским операцијама дебелог цријева, препонске киле и сл.

Лапароскопија има бројне предности, траума ткива је мања, психотраума пацијента је мања, краћи је период рековалесценције, боравак у болници, умањена употреба антибиотика. Најзначајније је да уз минималан рез на трбуху од 5-10 мм, можете да приступите и оперишете било који орган без трауме ткива и цријева која су јако осјетљива.- рекао је прим др Лазић, шеф Одљења хирургије.

Лапароскопија као хируршка метода користи се широм свијета, док је познато да се у САД 82 % хируршких интервенција изводи лапароскопски.

Оперативни тим је био у саставу: Др. Жељко Граховац, специјалиста хирургије , Др Ивана Блажеваћ, специјализант хирургије, инструментарке: Бранка Илић и Албина Куртовић, анестезиолог прим др.мр сци Живојин Јанковић и анестетичар Игор Васић.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img