spot_img
spot_img

Први магазин о неплодности у БиХ “Беба више”

spot_img
spot_img

Удружење за борбу против неплодности „Беба више“ из Брчког у недељу је промовисало први број свог магазина истоименог назива који је посвећен лијечењу неплодности с циљем подизања свијести јавности о овом проблему.

Предсједник Удружења Жељко Лазаревић истиче да је магазин створен са циљем да информације о раду Удружења, али и поступцима вантјелесне оплодње буду доступне свим грађанима, посебно становницима руралних и малих средина у којима се о проблему неплодности и лијечењу мало зна.

Лазаревић је напоменуо да сваки шести пар у БиХ има проблем са стерилитетом те да у тој борби треба да буде укључено цијело друштво.

Он је истакао да су у Дистрикту, захваљујучи активизму Удружења, промијењени закони и правилници у корист парова који се упуштају у поступке вантјелесне оплодње.

„Фонд здравственог осигурања Брчко дистрикта тренутно финансира пет поступака вантјелесне оплодње за жене до 45 година старости. Пацијенти из Брчко дистрикта имају могућност избора клинике гдје ће радити тај поступак, да ли у БиХ или у иностарнству. У преговорима смо са градским властима да се уведе неограничен број поступака вантјелсне оплодње и да се старосна доб више не узима као услов за одобрење поступка“, рекао је Лазаревић.

Он је најавио да ће од јуна Удружење, у сарадњи са Аном Тиквеша из Бијељине, односно Удружењем Мама М и финансијску подршку Ненада Ристића односно компаније Бакарни, поново покренути школу за труднице, јер су усљед епидемије вируса корона и мањка средстава морали да привремено затворе школу прије три године.

Секретар Удружења Жељка Јовановић напоменула је да је магазин промовисан у години када Удружење обиљежава 10 година рада и постојања, те да је магазин сам један од многобројних пројеката које је Удружење реализовало у протеклој деценији.
Јовановићева је истакла да ће један од захтјева Удружења према градским властима бити и тај да се поступци вантјелесне оплодње одобре и женама које нису удате и немају партнера.

Уредник магазина Јелена Лугоња рекла је да је у фокусу првог броја стављена прича Ивоне и Дамира Панчића о дугогодишњој борби са стерилитетом из које су изашли као побједници и добили сина Матеа.

„Хвала им што су подијелили своју причу са нама јер борба са стерилитетом није нимало лака, и многи парови о томе не желе да причају“, истакла је Лугоња.
Оно што бих свакако препоручила да се прочита, каже Лугоња, је интервју са доктором Миланом Миленковићем, хирургом који је први урадио трансплатацију материце.

Лугоња је додала да је магазин бесплатан, да ће десет хиљада примејрака у колико је одштампан бити дистрибуирано широм БиХ, по домовима здравља, апотекама, амбулантама, али и другим мјестима како би био доступан што већем броју људи.

У штампи првог броја магазина „Беба више“ помогли су Влада Брчко дистрикта БиХ и компаније „ДМ“ и „Пронатал“.

Из удружења „Беба више“ кажу да је помоћ свих донатора добродошла те да се надају да таква подршка неће изостати ни приликом штампања другог броја магазина који је у припреми.

 

 

 

(Беба више/СРНА)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img